Svakom roštilju uz priloge potrebni su i fini umaci koji će se obogatiti vaše jelo. Važno je odabrati umak koji odgovara uz vaše jelo i možda vam to zvuči kao puno posla, ali zato smo za vas pripremili top 5 jednostavnih umaka koji su gotovi za samo par minuta.
Tzatziki umak
Sastojci:
- 1/2 krastavca
- 1,5 šalica grčkog jogurta
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica octa
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
Priprema:
Odabrati veći krastavac pa ga naribati sa cijelom korom i dobro ocijediti. U zdjeli pomiješajte jogurt, mljeveni češnjak, ulje, ocat i sol. Krastavac pomiješajte sa smjesom od jogurta i dobro promiješajte te poslužite.
Humus
Sastojci:
- 1 limenka slanutka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g sezama
- 2 češnja češnjaka
- sok od pola limuna
- sol
Priprema:
Slanutak procijedite, ali tekućinu iz limenke sačuvajte. Stavite ih u bledneder zajedno sa sjemenkama sezama, masliovim ulje, sitno nasjeckanim češnjakom, limunovim sokom i začinskim biljem.
sve miksajte na najvećoj brzini da dobijete kompaktnu smjesnu. Ako je pregusto dodajte malo teku7ćine u kojoj je bio salnutak.
Po potrebi dodajte još začina i sve još jednom izblendajte.
Umak od fete
Sastojci:
- 200 g feta sira
- 150 g grčkog jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat papra
Priprema:
Za umak od fete, pripremite feta sir i grčki jogurt, ako vam je lakše, feta sir prije izrežite. Stavite feta sir i grčki jogurt u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte maslinovo ulje te još jednom sve promiješajte da se stvori glatka smjesa.
Umak od cikle
Sastojci:
- 150 g kuhane cikle
- 1 češanj češnjaka
- 3 mlada luka
- 3 žlice grčkog jogurta
- žlica soka od limete
Priprema:
Kuhanu ciklu narežite na kockice i stavite u blender zajedno s češnjakom, mladim lukom, grčkim jogurtom i sokom limete. Dobro začinite, zatim miksajte dok ne postane glatko.
izvor: olive magazine
Guacamole
Sastojci:
- 1 avokado
- 70 g grčkog jogurta
- sok limete
- prsohvat čenjaka u prahu
- prstohvat soli
Priprema:
Zgnječite avokado, pomiješajte jogurt, sok od limete, češnjak u prahu i sol. Isprobajte prije serviranja i prilagodite količinu soli koja vam odgovara.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice