Krajem ljeta i početkom jeseni priprema se zimnica od voća i povrća, a osim džemova i marmelada, nezaobilazan je omiljeni ajvar. Iako se povrće može ukiseliti svako posebno, kao što se i džemovi mogu pripremiti od raznog ljetnog voća, donosimo vam top pet zimnica koje ne smijete propustiti pripremiti za zimu.
Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, miješano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbjegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.
1. Kiseli krastavci
Sastojci:
- 3 kg krastavaca
- žličica soli
- 2 žlice šećera
- 7 žlica octa
- 4-5 zrna papra
- vezica svježeg kopra
- listovi lovora
Priprema:
Krastavce operite i izbockajte na nekoliko mjesta. U staklenku stavite vezicu svježeg kopra i posložite krastavce. Stavite sol, šećer, ocat, zrna crnog papra, list lovora i napunite staklenke prokuhanom hladnom vodom. Zatvorite, malo protresite i posložite staklenke na pleh. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva, grijte ih 15 minuta, ugasite pećnicu i ostaviti staklenke unutra da se ohlade. Nakon 15 dana krastavci se mogu konzumirati.
2. Miješana salata
Sastojci:
- 1 kg krastavaca
- 1 kg mrkve
- 1/2 kg zelenih rajčica
- 1/2 kg zelene paprike
- 1 kg cvjetače
- 1 kg kupusa
- 750 ml alkoholnog octa
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 250 ml vode
- 1/2 litre ulja
- 1 vrećica papra u zrnu
Priprema:
Povrće operite i narežite na kolutiće, a kupus na tanke trakice. Mrkvu blanširajte oko 5 minuta, ohladite i narežite na kolutiće. U lonac stavite vodu, ocat, šećer, sol, ulje i papar i kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije. Kad prokuha prelijte preko povrća koje ste posložili u staklenke. Salata je spremna za upotrebu sljedeći dan.
3. Paprike punjene kupusom
Sastojci:
- 5 kg paprike
- 2 glavice kupusa
- 3 litre vode
- 1 litra octa
- 150 g soli
- 200 g šećera
- papar u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Paprike operite i očistite od sjemenki. Kupus nasjeckajte ili naribajte, osolite, izmiješajte i ostavite da malo odstoji.
Dobro ga ocijedite i punite paprike i stavljajte u staklenke, a između papar i lovorov list.
Skuhajte vodu, ocat, sol i šećer, pričekajte da prokuha i prelijte tekućinu preko paprika.
4. Ajvar
Sastojci:
- 25 kg paprike
- 250 ml ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica octa
- 1 žličica šećera
Priprema:
Paprike ispecite i stavite u vrećice pa ostavite da odstoje oko sat do dva. Nakon toga paprike ogulite i stavite u cjedilo. Bolje je da odstoje preko noći, jer se moraju ocijediti. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Pržite i miješajte, a u drugoj posudi zagrijte ulje. Paprike prelijte zagrijanim uljem i dobro promiješajte pa nastavite pržiti. Trebate pržiti još 2-3 sata uz povremeno miješanje.
Ajvar je gotov kad prođete žlicom kroz sredinu i vidite dno tegle. Pola sata prije kraja pečenja staklenke sterilizirajte u pećnici na 100°C. Pred kraj pečenja dodajte sol, šećer i ocat i vrući ajvar ulijte u vruće staklenke. Staklenke dobro zatvorite čistim poklopcem i vratite u pećnicu na 75°C na još sat vremena. Staklenke ostavite u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.
5. Džem od šljiva
Sastojci:
- 6 kg slatkih zrelih šljiva, opranih
- 600 g šećera
Priprema:
Za džem šljivama prvo izvadite koštice i prerežite ih na pola pa ih stavite u zdjelu i pospite šećerom. Dobro ih izmiješajte i ostavite da odstoje 1 sat pa smjesu premjestite u veliku posudu za kuhanje. Pustit će sokove.
Pustite da zavrije, nepoklopljeno, povremeno miješajući. Kuhajte 10 minuta pa ugasite vatru. Ohladite na sobnu temperaturu. Ovaj korak ponovite ukupno četiri puta, a zadnji put pustite da prokuha na nižoj temperaturi i miješajte da ne zagori.
Vruću marmeladu prebacite u staklenke i dobro ih zatvorite, ali nemojte previše stegnuti jer moraju izaći mjehurići zraka. Staklenke stavite u veliki lonac i podlijte s 50 ml vode pa pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta.
Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte.