U kasno proljeće i ranu jesen priprema se zimnica od voća i povrća, a osim džemova i marmelada, nezaobilazan je omiljeni ajvar. Iako se povrće može ukiseliti svako posebno, najukusnije je miješano ukiseljeno povrće, takozvana turšija. Odlično se slaže kao prilog mesu ili kao salata tijekom cijele zime.

Donosimo vam starinski recept za turšiju, a ovako pripremljeno ukiseljeno povrće trajat će do kasnog proljeća.

Recept za turšiju

Sastojci:

5 kg povrća: krastavci, paprika babura, mrkva, zelena rajčica, cvjetača, luk
5 litara vode
1 l octa 9%
13 žlica šećera
5 žlica soli
vrećica vinobrana
začini: hren, ljutika, papar u zrnu, lovorov list...

Najbolji recept za turšiju
Shutterstock 

Priprema:

Krastavce kratko namočite u vodi, zatim ih dobro operite i odrežite peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbodite vilicom na nekoliko mjesta, da lakše piju tekućinu, cvjetaču narezati na cvjetiće, mrkvu očistite.

Svo povrće stavite u bačvu, ulijte vodu u koju ste dodani ocat, šećer, sol i vinobran. Začinite po ukusu, pa dobro pritisnite da se natopi tekućinom. Povrće se može dodati i kasnije, kao i odgovarajuća količina morske soli, važno je da uvijek bude prekriveno tekućinom.