Bilo da se radi o pravom engleskom doručku, u gulašu, varivu ili uz prilog poput restanog krumpira ili kiselog zelja, kobasice su mnogima omiljene s razlogom - ukusne su i relativno jednostavne za pripremu.
Mnogima se sve svodi na vađenje iz pakiranja i stavljanje u posudu i kuhanje. Ali Geoff Baker, koji je svojedobno kuhao za kraljicu Elizabetu II., rekao je da većina ljudi čini tri uobičajene pogreške kada priprema kobasice. Ovaj nagrađivani kuhar koji je u karijeri bio nagrađen s Michelinovom zvjezdicom otkrio je za Mirror svoju metodu za postizanje savršeno kuhanih kobasica u pet jednostavnih koraka.
Kako pravilno kuhati kobasice?
Ostavite kobasice da odstoje 20 minuta prije kuhanja
Nemojte ih odmah vaditi iz hladnjaka i stavljati u tepsiju. Umjesto toga, ostavite ih da odstoje 20 minuta, što će pomoći da se kobasice ravnomjerno ispeku i spriječiti pucanje kožice kada dođu u dodir s toplinom tave.
Stavite kobasice u tavu
Koristite tešku neprianjajuću tavu i stavite je na laganu do srednju vatru. Tako ćete spriječiti da se kožica zalijepi za tavu i kobasica ne pukne.
U tavu dodajte žličicu pačje ili guščje masti
Korištenjem pačje ili guščje masti dobit ćete najbolji okus svojih kobasica. Vrtite masnoću dok se dno posude u potpunosti ne prekrije, a zatim skinite višak masnoće.
Držite kobasice odvojeno i održavajte ravnomjernu temperaturu
Redovito ih okrećite da dobiju bogatu zlatnu boju.
Ostavite kobasice da se odmore prije posluživanja
Pravilno kuhana kobasica treba imati temperaturu od 70°C i biti čvrsta na dodir. Iako može biti izazovno, trik je ostaviti kobasicu da odstoji nekoliko minuta. Baš kao što pustite svoj odrezak da odstoji kako bi se meso opustilo, učinite isto s kobasicom kako biste dobili sočne i mekane kobasice.
Uobičajene pogreške koje ljudi rade pri kuhanju kobasica
Bušenje kožice kvalitetnijih (skupljih) kobasica
To je možda navika kod običnih kobasica, ali kada kuhate visokokvalitetne kobasice s visokim udjelom mesa i prirodnom kožicom, izbjegavajte bušenje kože. To može uzrokovati curenje sokova, što rezultira suhom i neukusnom kobasicom.
Izbjegavajte duboko prženje
Friteze su odlične – ali pokušajte kuhati kobasice u tavi ako je moguće. Njihovom upotrebom koža može postati tvrda, a kobasica suha.
Ne očekujte iste rezultate od pečenja kao od prženja
Iako su zdravije, pečenje kobasica na roštilju neće pružiti isti doživljaj kao prženje u tavi. Pečenje sprječava da vanjski dio razvije onaj okus koji svi volimo.
Izvor: Stil