Ako itko zna sve o tjestenini onda su to Talijani. Chef Christian Lorenzini dao je nekoliko savjeta na tu temu i otkrio gdje najčešće griješimo kod kuhanja tjestenine.

"Prije svega pripazite koliko soli stavljate u vodu u kojoj se kuha tjestenina i nikako nemojte dodavati ulje tijekom kuhanja jer će ono učiniti tjesteninu skliskom i umak se na kraju neće dobro povezati s njom. Voda za kuhanje tjestenine soli se tek kad prokuha jer se tada sol brže otapa.

No, nećete puno pogriješiti ako je stavite u hladnu vodu, ali je u tom slučaju promiješajte da se brže otopi jer sol može nagrizati neke posude i posude.

Količina soli koju treba dodati za mnoge je prava misterija, no postoji jednostavno pravilo – na svakih 500 grama tjestenine u vodu dodajte 1,5 do 3 žličice soli. Količina soli može varirati ovisno o tome koliko slano volite jelo i umak koji namjeravate jesti uz tjesteninu. Na primjer, ako je umak više slan, dodajte manje soli u vodu tijekom kuhanja.

Greške kod kuhanja tjestenine i savjeti talijanskog kuhara
Shutterstock 

Pravila za kuhanje tjestenine

Također, imajte na umu da je važno kuhati tjesteninu u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litra vode na 100 grama tjestenine", kaže Lorenzini i dodaje još nekoliko pravila za pripremu tjestenine.

  • Koja je sol najbolja? Morska sol je odlična, a obična je sasvim u redu.
  • Također je važno ne ispirati tjesteninu hladnom vodom na kraju kuhanja, nakon što je ocijedite, to je velika greška. To je kao da perete auto na kiši. Nestat će sva sol koja je ostala na površini i sav škrob koji pomaže tjestenini da dobro prianja na umak.
  • Kada je riječ o količini tjestenine u obroku, također postoji pravilo - 100 grama suhe tjestenine po osobi.
  • Voda od kuhanja tjestenine može poslužiti za zgušnjavanje umaka.
  • Na dio tjestenine stavlja se između 90 i 120 grama umaka. A ako je umak gust i hranjiv - 90 grama.
  • Tjesteninu kuhajte na srednjoj vatri, voda treba polako kuhati.
  • Želite li da vam tjestenina bude al dente, smanjite vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju za 10 posto. Na primjer, ako piše deset minuta, kuhajte devet.

 Izvor: Stil