Domaći džem od jabuka po ovom receptu traje i do pola godine

Jabuke se također odličan izbor za slatku zimnicu.

Shutterstock

Domaće jabuke odlične su i za pripremu džema i pekmeza. Za pripremu koristite slatke ili kisele jabuke, ovisno o želji. Izvrstan je za doručak, namazan na tostirani kruh, ali je idealan i za pripremu kolača i raznih drugih delicija.

Starinski kolač zanimljivog imena - Čupava Kata, sličan piti od jabuka, priprema se na masti, s orasima i džemom od jabuka ili šljiva.

Po ovom receptu staklenka može stajati i do pola godine, ako se pravilno čuva.

Sastojci:

  • 2 kg jabuka
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode
  • 3 vrećice vanilin šećera
Shutterstock 

Priprema:

Jabuke dobro operite, ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Stavite ih u dublji pleh, pa prelijte šećerom i vodom.

Kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje dok jabuke ne omekšaju i šećer se lijepo otopi. Ako tekućina potpuno ukuha dodajte još malo vode. Maknite s vatre, pa štapnim ili običnim mikserom izmiksajte u pire. Vratite na štednjak i kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete žele.

Znat ćete da je gotovo kada zavarivač ostavi trag na dnu posude. Ili ako želite, možete malo pekmeza izvaditi na tacnu i provjeriti gustoću. Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i dobro promiješajte.

Maknite posudu sa štednjaka, džem ohladite i dok je još topao ulijte ga u još mlake prethodno sterilizirane staklenke.

Staklenke složiti u isključenu pećnicu, zagrijanu na 100 stupnjeva i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon toga poklopite poklopcima, a kada se staklenke ohlade čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: Stvar ukusa