Iako danas postoji pregršt recepata za najfinije slastice i kolače, s vremena na vrijeme najbolje je vratiti se starinskim receptima za kolače koji se prenose s koljena na koljeno. Čupava kata jedan je od takvih kolača. Radi se o prhkoj piti s jabukama, orasima i džemom, a gornji sloj tijesta se mrvi pa izgleda čupavo, po čemu je dobila ime.
Džem, pekmez ili marmeladu možete birati po želji, a ovaj prhki kolač okusom će vam pobuditi nostalgiju i vratiti u sretno djetinjstvo.
Sastojci
- 600 g brašna
- 200 g masti
- 100 g šećera
- 6 žlica mlijeka
- 3 žumanjka
- vrećica praška za pecivo
- 1 kg jabuka
- 3 bjelanjka
- 5 žlica šećera
- 3 žlice džema okusa po želji
- 100 g mljevenih oraha
- 50 g šećera u prahu
Recept za čupavu katu
Pjenasto umutite
Pjenasto umutite mast, šećer i žumanjak te dodajte mlijeko.
Zamijesite tijesto
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postepeno ulijevajte u prethodnu smjesu. Mijesite dok tijesto ne postane glatko pa ga podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na veličinu pleha koji ste prethodno namastili, a drugi dio stavite u vrećicu, pa stavite u zamrzivač.
Istucite
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer i još miksajte. Zatim u smjesu dodajte džem i sve dobro promiješajte kuhačom.
Namažite
Nadjev rasporedite na tijesto u plehu i odozgo pospite mljevene orahe ili griz. Jabuke ogulite, naribajte, malo ocijedite od soka i rasporedite po nadjevu. Sada izvadite ostatak tijesta iz zamrzivača te ga naribajte ili ručno izmrvite i rasporedite po jabukama.
Pecite
Kolač pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Prije posluživanja po želji pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice