Iako danas postoji pregršt recepata za najfinije slastice i kolače, s vremena na vrijeme najbolje je vratiti se starinskim receptima za kolače koji se prenose s koljena na koljeno. Čupava kata jedan je od takvih kolača. Radi se o prhkoj piti s jabukama, orasima i džemom, a gornji sloj tijesta se mrvi pa izgleda čupavo, po čemu je dobila ime.

Džem, pekmez ili marmeladu možete birati po želji, a ovaj prhki kolač okusom će vam pobuditi nostalgiju i vratiti u sretno djetinjstvo.

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 100 g šećera
  • 6 žlica mlijeka
  • 3 žumanjka
  • vrećica praška za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 3 bjelanjka
  • 5 žlica šećera
  • 3 žlice džema okusa po želji
  • 100 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera u prahu

Recept za čupavu katu

16:17
Korak 1

Pjenasto umutite

Pjenasto umutite mast, šećer i žumanjak te dodajte mlijeko. 

16:19
Korak 2

Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postepeno ulijevajte u prethodnu smjesu. Mijesite dok tijesto ne postane glatko pa ga podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na veličinu pleha koji ste prethodno namastili, a drugi dio stavite u vrećicu, pa stavite u zamrzivač. 

16:20
Korak 3

Istucite

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer i još miksajte. Zatim u smjesu dodajte džem i sve dobro promiješajte kuhačom. 

16:23
Korak 4

Namažite

Nadjev rasporedite na tijesto u plehu i odozgo pospite mljevene orahe ili griz. Jabuke ogulite, naribajte, malo ocijedite od soka i rasporedite po nadjevu. Sada izvadite ostatak tijesta iz zamrzivača te ga naribajte ili ručno izmrvite i rasporedite po jabukama. 

Starinski recept za kolač čupava kata
Shutterstock 

16:23
Korak 5

Pecite

Kolač pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Prije posluživanja po želji pospite šećerom u prahu.