10 pravila za pripremu kiselih krastavaca: Dulje će trajati i bit će savršeno hrskavi

Kiseli krastavci mnogima su obavezna zimnica, a kod pripreme treba paziti na kvalitetu namirnica, temperature i sterilizaciju.

Shutterstock

Vrijeme je za pripremu zimnice, a među obaveznu i omiljenu svakako spadaju kiseli krastavci. Na zimnicu utječu razni čimbenici poput temperature čuvanja i sterilizacije staklenki, a važno je biti pažljiv tijekom cijelog procesa kako biste bili sigurni da je hrana dobre kvalitete i sigurna za konzumaciju, piše Stvar Ukusa.

Donosimo par savjeta i trikova za pripremu kiselih krastavaca uz koje će kiseli krastavci duže trajati, ali i biti savršeno hrskavi i ukusni.

1. Odabir ploda

Birajte male, čvrste i svježe krastavce. Najbolje su sorte koje se koriste za kiseljenje, poput onih za kiseljenje ili kornišone.

2. Priprema za kiseljenje

Prije pravljenja zimnice krastavce dobro operite i osušite. Ako su preveliki, možete ih prepoloviti ili na kolutove.

3. Sterilne staklenke i poklopci

Staklenke i poklopci moraju biti potpuno sterilni kako bi se spriječila kontaminacija. Operite ih toplom vodom i sapunom, a zatim sterilizirajte u kipućoj vodi ili u pećnici na niskoj temperaturi.

Shutterstock 

4. Koristite kvalitetan ocat i sol

Za najukusnije kisele krastavce koristite bijelo vino ili jabučni ocat. Također, koristite morsku sol ili konzervans koji ne sadrži jod.

5. Aromatični dodaci

Ako želite, dodajte aromatične začine poput češnjaka, sjemenki estragona, korijandera, peršina ili kopra za bogatiji okus.

6. Namakanje za hrskavost

Krastavce namočite u hladnu vodu i ostavite 2-3 sata prije kiseljenja. To će im pomoći da zadrže svoju hrskavost.

Shutterstock 

7. Pravilno slaganje u tegle

Krastavce složite čvrsto u staklenke kako biste izbjegli praznine i smanjili mogućnost kontaminacije. Također, ostavite malo prostora iznad krastavaca za tekućinu.

8. Tekućina za kiseljenje

Prije nego što prelijete krastavce, napravite otopinu od octa, soli, vode i začina. Zatim prelijte tekućinu preko krastavaca, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha staklenke.

9. Uklonite zrak

Nakon ulijevanja tekućine, protresite staklenke da uklonite mjehuriće zraka. To će spriječiti kvarenje.

10. Čuvanje na hladnom i tamnom mjestu

Nakon što zatvorite staklenke, stavite ih na hladno i tamno mjesto, poput podruma ili hladnjaka. Kiseli krastavci bit će spremni za jelo nakon nekoliko tjedana, ali će biti najbolji nakon nekoliko mjeseci.

 Izvor: StvarUkusa