Krajem ljeta i početkom jeseni priprema se zimnica od voća i povrća, a osim džemova i marmelada, nezaobilazan je omiljeni ajvar. Iako se povrće može ukiseliti svako posebno, kao što se i džemovi mogu pripremiti od raznog ljetnog voća, donosimo vam top pet zimnica koje ne smijete propustiti pripremiti za zimu.

Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, miješano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbjegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.

1. Kiseli krastavci

Sastojci:

  • 3 kg krastavaca
  • žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • 7 žlica octa
  • 4-5 zrna papra
  • vezica svježeg kopra
  • listovi lovora
5 obaveznih zimnica koje trebate pripremiti
Shutterstock 

Priprema:

Krastavce operite i izbockajte na nekoliko mjesta. U staklenku stavite vezicu svježeg kopra i posložite krastavce. Stavite sol, šećer, ocat, zrna crnog papra, list lovora i napunite staklenke prokuhanom hladnom vodom. Zatvorite, malo protresite i posložite staklenke na pleh. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva, grijte ih 15 minuta, ugasite pećnicu i ostaviti staklenke unutra da se ohlade. Nakon 15 dana krastavci se mogu konzumirati.

2. Miješana salata

Sastojci:

  • 1 kg krastavaca
  • 1 kg mrkve
  • 1/2 kg zelenih rajčica
  • 1/2 kg zelene paprike
  • 1 kg cvjetače
  • 1 kg kupusa
  • 750 ml alkoholnog octa
  • 250 g šećera
  • 150 g soli
  • 250 ml vode
  • 1/2 litre ulja
  • 1 vrećica papra u zrnu

Priprema:

Povrće operite i narežite na kolutiće, a kupus na tanke trakice. Mrkvu blanširajte oko 5 minuta, ohladite i narežite na kolutiće. U lonac stavite vodu, ocat, šećer, sol, ulje i papar i kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije. Kad prokuha prelijte preko povrća koje ste posložili u staklenke. Salata je spremna za upotrebu sljedeći dan.

3. Paprike punjene kupusom

Sastojci:

  • 5 kg paprike
  • 2 glavice kupusa
  • 3 litre vode
  • 1 litra octa
  • 150 g soli
  • 200 g šećera
  • papar u zrnu
  • lovorov list
5 obaveznih zimnica koje trebate pripremiti
Shutterstock 

Priprema:

Paprike operite i očistite od sjemenki. Kupus nasjeckajte ili naribajte, osolite, izmiješajte i ostavite da malo odstoji.

Dobro ga ocijedite i punite paprike i stavljajte u staklenke, a između papar i lovorov list.

Skuhajte vodu, ocat, sol i šećer, pričekajte da prokuha i prelijte tekućinu preko paprika.

4. Ajvar

Sastojci:

  • 25 kg paprike
  • 250 ml ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica octa
  • 1 žličica šećera
5 obaveznih zimnica koje trebate pripremiti
Shutterstock 

Priprema:

Paprike ispecite i stavite u vrećice pa ostavite da odstoje oko sat do dva. Nakon toga paprike ogulite i stavite u cjedilo. Bolje je da odstoje preko noći, jer se moraju ocijediti. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Pržite i miješajte, a u drugoj posudi zagrijte ulje. Paprike prelijte zagrijanim uljem i dobro promiješajte pa nastavite pržiti. Trebate pržiti još 2-3 sata uz povremeno miješanje.

Ajvar je gotov kad prođete žlicom kroz sredinu i vidite dno tegle. Pola sata prije kraja pečenja staklenke sterilizirajte u pećnici na 100°C. Pred kraj pečenja dodajte sol, šećer i ocat i vrući ajvar ulijte u vruće staklenke. Staklenke dobro zatvorite čistim poklopcem i vratite u pećnicu na 75°C na još sat vremena. Staklenke ostavite u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.

5. Džem od šljiva

Sastojci:

  • 6 kg slatkih zrelih šljiva, opranih
  • 600 g šećera
5 obaveznih zimnica koje trebate pripremiti
Shutterstock 

Priprema:

Za džem šljivama prvo izvadite koštice i prerežite ih na pola pa ih stavite u zdjelu i pospite šećerom. Dobro ih izmiješajte i ostavite da odstoje 1 sat pa smjesu premjestite u veliku posudu za kuhanje. Pustit će sokove.

Pustite da zavrije, nepoklopljeno, povremeno miješajući. Kuhajte 10 minuta pa ugasite vatru. Ohladite na sobnu temperaturu. Ovaj korak ponovite ukupno četiri puta, a zadnji put pustite da prokuha na nižoj temperaturi i miješajte da ne zagori.

Vruću marmeladu prebacite u staklenke i dobro ih zatvorite, ali nemojte previše stegnuti jer moraju izaći mjehurići zraka. Staklenke stavite u veliki lonac i podlijte s 50 ml vode pa pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte.