Recept za palentu potječe iz sjeverne Italije. Iako je priprema jednostavna, a sastojci jeftini, ipak možete pogriješiti u kuhanju. Prema originalnom receptu priprema se na vodi, ali mnogi smatraju da će jelo biti bolje ako ga kuhate na mlijeku.
1. S čime kuhati - voda ili mlijeko?
Uvijek kuhajte s vodom jer će se tako sol lakše upiti i jače osjetiti okus kukuruza iz palente ili brašna, dok to nije slučaj s mlijekom.
2. Točan omjer sastojaka
Kada želite napraviti savršeno ukusnu palentu, trebate koristiti 4 šalice vode, 1 šalicu palente i 1 šalicu mlijeka. Ovo je dovoljno palente za 4 osobe. Omjer je 1:5, a jedna šalica vode zamjenjuje se šalicom mlijeka.
3. Čime miješati i kako?
Prema tradiciji, palenta se miješa samo drvenom kuhačom i to u smjeru kazaljke na satu. Ne morate se strogo pridržavati ovog pravila pa palentu možete miješati po želji.
4. Dodavanje začina i sastojaka
Kada ste sve pripremili, na redu su začini. Budući da je baza palente kukuruzna, potrebno ju je dosta posoliti, a možete dodati i malo papra. Možete dodati i malo ružmarina i parmezana. Zadnja dva sastojka nisu obavezna, ali dat će poseban okus palenti.
Recept za palentu
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 1 šalica vode
- 1 šalica mlijeka
- 1/3 šalice parmezana
- 3 žlice maslaca
- sol i papar
Priprema:
U lonac ulijte vodu i posolite. Kad prokuha dodajte palentu, pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Nakon 10 minuta probajte palentu da vidite je li omekšala. U palentu ulijte mlijeko, začinite paprom i nastavite kuhati uz stalno miješanje. Kuhajte još 10 minuta dok ne dobijete kremastu i glatku smjesu. Nakon toga dodajte naribani sir i kuhajte uz miješanje dok se ne rastopi. Zatim maknite s štednjaka i dodajte maslac pa miješajte dok se i on ne rastopi. Po potrebi dodati još malo začina.