Palenta je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a preporučuje se pripremljena kao kaša na slatko za doručak ili večeru ili pak slana varijanta kao prilog mesnim jelima na saftu. Ukusan međuobrok je i kremasta palenta sa sirom, a ova verzija je grilana.
Kuhanu palentu izlijte u lim, pustite da se ohladi, zatim narežite na trokute ili neki drugi oblik te kratko zapecite na grill tavi s obje strane.
Ovi prutići ili trokutići mogu poslužiti kao baza za tapase te u potpunosti zamijeniti kruh. Predlažemo da pripremite i jednostavan džem od luka, koji izvrsno pristaje uz palentu, a poslužit će i chutney od jabuka ili krušaka, sotirane gljive ili domaća šalša.
Sastojci za palentu:
- 250 g palente
- 1 l vode
- 10 g maslaca
- 150 g polutvrdog kozjeg sira
- sol
Sastojci za karamelizirani luk:
- 2 velike glavice ljubičastog luka
- maslinovo ulje
- 10 g maslaca
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica smeđeg šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Pripremite četvrtastu posudu za pečenje dimenzija 30 x 20 cm i obložite je papirom za pečenje. U slanu vodu dodajte palentu pa kuhajte nekoliko minuta, dok ne dobijete gustu smjesu, a potom umiješajte malo maslaca i naribani sir. Prebacite palentu u pripremljenu posudu i pustite da se u potpunosti ohladi. To možete napraviti i dan ranije te je čuvati u hladnjaku. Ohlađenu palentu narežite na trokute pa svaki premažite s malo maslinovog ulja. Zapecite svaki komad na zagrijanoj grill tavi, na vrlo maloj količini maslinovog ulja.
U drugu tavu dodajte dvije žlice maslinovog ulja, kockicu maslaca i pričekajte da se zagriju. Dodajte luk nasjeckan na kolutove i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša, uz povremeno miješanje. Kad luk omekša, dodajte šećer i balzamični ocat. Dobro promiješajte pa dinstajte još nekoliko minuta, dok ocat ne ispari. Palentu poslužite uz karamelizirani luk. Dobar tek!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice