Palenta je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a preporučuje se pripremljena kao kaša na slatko za doručak ili večeru ili pak slana varijanta kao prilog mesnim jelima na saftu. Ukusan međuobrok je i kremasta palenta sa sirom, a ova verzija je grilana.

Kuhanu palentu izlijte u lim, pustite da se ohladi, zatim narežite na trokute ili neki drugi oblik te kratko zapecite na grill tavi s obje strane.

Ovi prutići ili trokutići mogu poslužiti kao baza za tapase te u potpunosti zamijeniti kruh. Predlažemo da pripremite i jednostavan džem od luka, koji izvrsno pristaje uz palentu, a poslužit će i chutney od jabuka ili krušaka, sotirane gljive ili domaća šalša.

Sastojci za palentu:

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • 10 g maslaca
  • 150 g polutvrdog kozjeg sira
  • sol

Sastojci za karamelizirani luk:

  • 2 velike glavice ljubičastog luka
  • maslinovo ulje
  • 10 g maslaca
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • prstohvat soli
Zalogajčići od palente sa sirom u prefinom umaku
Shutterstock 

Priprema:

Pripremite četvrtastu posudu za pečenje dimenzija 30 x 20 cm i obložite je papirom za pečenje. U slanu vodu dodajte palentu pa kuhajte nekoliko minuta, dok ne dobijete gustu smjesu, a potom umiješajte malo maslaca i naribani sir. Prebacite palentu u pripremljenu posudu i pustite da se u potpunosti ohladi. To možete napraviti i dan ranije te je čuvati u hladnjaku. Ohlađenu palentu narežite na trokute pa svaki premažite s malo maslinovog ulja. Zapecite svaki komad na zagrijanoj grill tavi, na vrlo maloj količini maslinovog ulja.

U drugu tavu dodajte dvije žlice maslinovog ulja, kockicu maslaca i pričekajte da se zagriju. Dodajte luk nasjeckan na kolutove i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša, uz povremeno miješanje. Kad luk omekša, dodajte šećer i balzamični ocat. Dobro promiješajte pa dinstajte još nekoliko minuta, dok ocat ne ispari. Palentu poslužite uz karamelizirani luk. Dobar tek!