Jeftina i zdravapalenta, proizvodi se od kukuruznog brašna, a kukuruz je žitarica koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Kukuruzno brašno sadrži mnoštvo hranjivih tvari, odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Ima i visok sadržaj fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu palenta ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje. Ne sadrži gluten i jedna je od najboljih namirnica koje se preporučuju kod poteškoća s probavnim sustavom.
Ovu namirnicu, koju kod nas zovu i žganci ili pura, najjednostavnije je skuhati kao kašu, dok je Talijani prže u ulju. Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za pržene kocke ili štapiće koji su puno zdraviji od krumpirića, a jednako hrskavi i ukusni.
Sastojci
- 250 g palente
- 1 l vode
- pola žličice soli
- ulje za prženje
Recept za prženu palentu
Kuhajte
Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari.
Izlijte u kalup
Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohladite
prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne.
Pržite
Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice