Jeftina i zdravapalenta, proizvodi se od kukuruznog brašna, a kukuruz je žitarica koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Kukuruzno brašno sadrži mnoštvo hranjivih tvari, odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Ima i visok sadržaj fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu palenta ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje. Ne sadrži gluten i jedna je od najboljih namirnica koje se preporučuju kod poteškoća s probavnim sustavom.

Ovu namirnicu, koju kod nas zovu i žganci ili pura, najjednostavnije je skuhati kao kašu, dok je Talijani prže u ulju. Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za pržene kocke ili štapiće koji su puno zdraviji od krumpirića, a jednako hrskavi i ukusni.

Sastojci

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • pola žličice soli
  • ulje za prženje

Recept za prženu palentu

14:24
Korak 1

Kuhajte

Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari.

Savjet za najbolju palentu
Shutterstock 

14:26
Korak 2

Izlijte u kalup

Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi.

14:26
Korak 3

Ohladite

prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne.

14:27
Korak 4

Pržite

Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.

Postupak pogledajte u videu: