Nekada su ljudi jeli jednostavna, ali ona jela koja su ih zasitila i napunila energijom ujutro prije odlaska na polje i na teški fizički rad. Jedno od takvih jela je palenta, pura ili žganci. Palenta se radi od kukuruznog brašna, žitarice koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Ne sadrži gluten i može se konzumirati u bilo koje doba dana i mogu je jesti svi bez obzira na dob.

Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente.

1. Kuhanje s vodom

Palentu kuhajte s vodom jer će se tako sol lakše upiti i jače osjetiti okus kukuruza, dok to nije slučaj s mlijekom.

2. Točan omjer sastojaka

Koristite 4 šalice vode, 1 šalicu palente i 1 šalicu mlijeka. Ovo je dovoljno palente za 4 osobe. Omjer je 1:5, a jedna šalica vode zamjenjuje se šalicom mlijeka.

3. Miješanje

Prema tradiciji, palenta se miješa isključivo drvenom kuhačom i to u smjeru kazaljke na satu. Ne morate se striktno pridržavati ovog pravila pa palentu možete miješati po želji.

4. Dodavanje začina

Na kraju su na redu začini. Budući da je baza palente kukuruzna, potrebno ju je posoliti, a možete dodati i malo papra. Možete dodati i malo ružmarina i parmezana. Zadnja dva sastojka nisu obavezna, ali dat će poseban okus palenti.

Recept za palentu s parmezanom
Shutterstock 

Originalan recept za palentu

Sastojci:

1 šalica palente
1 šalica vode
1 šalica mlijeka
1/3 šalice parmezana
3 žlice maslaca
sol i papar

Priprema:

U lonac ulijte vodu i posolite. Kad prokuha dodajte palentu, pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Nakon 10 minuta probajte palentu da vidite je li omekšala. U palentu ulijte mlijeko, začinite paprom i nastavite kuhati uz stalno miješanje. Kuhajte još 10 minuta dok ne dobijete kremastu i glatku smjesu. Nakon toga dodajte naribani sir i kuhajte uz miješanje dok se ne rastopi. Zatim maknite sa štednjaka i dodajte maslac, miješajte dok se i on ne otopi. Po potrebi dodati još malo začina.

 Izvor: Stvar Ukusa