8 kulinarskih trikova za savršena jela od tjestenine

Omiljena brza i praktična namirnica često je na stolu mnogih.

Shutterstock

Tjesteninu je najlakše i najbrže napraviti, stoga ne čudi da su jela u kojoj je ona glavna uloga često na stolu zaposlenih. Ali kako bi jela bila savršena, potrebno je pridržavati se određenih kulinarskih trikova.

1. U vodu uvijek dodajte sol

Vodu za kuhanje tjestenine treba dobro posoliti jer jedino tada tjestenina može upiti sol i dobiti puni okus.
Pravilo: 1 žlica soli na 1 litru vode. Sol dodajte tek kad voda prokuha – jer će voda bez soli brže prokuhati.

2. Nemojte dodavati ulje u vodu

Iako mnogi misle da ulje sprječava lijepljenje tjestenine, ono zapravo stvara sloj na tjestenini zbog kojeg se umak kasnije ne lijepi. Umjesto ulja, tjesteninu promiješajte u prvim minutama kuhanja jer se tada najviše lijepi.

3. Tjestenina mora biti kuhana al dente

Al dente znači da je tjestenina čvrsta pod zubima, što je idealno za teksturu i daljnje kuhanje u umaku. Provjerite upute na pakiranju i kuhajte 1 minutu kraće od preporučenog vremena. Na kraju tjesteninu uvijek završite kuhanjem u umaku.

Shutterstock 

4. Sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine

Voda za tjesteninu je zlatna tekućina! Bogat je škrobom pa pomaže da se umak bolje veže za tjesteninu. Prije nego što ocijedite tjesteninu, odvojite 1 šalicu te vode i dodajte je u umak. To mu daje kremastu teksturu i dodatni okus.

5. Dovršite kuhanje tjestenine u umaku

Nakon što ocijedite tjesteninu, prebacite je direktno u tavu s umakom i zajedno kuhajte 1-2 minute. Tjestenina će upiti dio okusa umaka, a škrob iz tjestenine će vezati umak i dati mu kremastiju konzistenciju.

6. Nemojte ispirati tjesteninu (osim za hladna jela)

Ispiranjem se uklanja škrob iz tjestenine, što znači da se umak neće lijepo zalijepiti. Ako radite hladnu salatu od tjestenine, možete je isprati hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje i spriječili lijepljenje.

7. Tek na kraju pospite sirom

Ako koristite parmezan ili neki drugi sir, pospite ga nakon miješanja tjestenine s umakom, nikako prije. To omogućuje da se sir ravnomjerno otopi i lijepo uklopi u jelo.

8. Trik za pečenu tjesteninu (lazanje, zapečena tjestenina)

Ako radite zapečenu tjesteninu, dodajte malo naribanog maslaca na vrh prije nego što je stavite u pećnicu - dobit ćete prekrasnu zlatnu i hrskavu koricu.

 Izvor: StvarUkusa