Tjestenina i jela s tjesteninom spadaju u najomiljenija jela na svijetu, a 25. listopada obilježava se njezin dan. U Italiji je posebno popularna, a postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine.

 1. Carbonara po receptu talijanskog kuhara Gennara Contalda 

Sastojci:

  • 200 grama špageta
  • 3 velika žumanjka
  • 40 grama parmezana
  • 150 grama pancete ili slanine
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
3 recepta za najsočnija jela s tjesteninom
Shutterstock 

Priprema:

Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom, a zatim pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte.
Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode. Korom pancete natrljajte dno tepsije.

Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava.

Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja. Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.

2. Paštašuta

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 500 g mljevenog mesa
  • 400 g tjestenine
  • 200 ml pasate od rajčice
  • sol
  • papar
  • peršin
  • miks mediteranskih začina
3 recepta za najsočnija jela s tjesteninom
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte ulje na tavi i dodajte nasjeckanog luk i mrkve. Kada povrće povene dodajte mljevenog mesa i začinite ga. Pomiješajte i dodajte malo vode, smanjite da lagano krčka.

U isto vrijeme u drugoj posudi skuhajte tjesteninu, kad su spremni, ocijedite ih i isperite pod vodom. Kada je meso pri kraju dodajte pasatu od rajčice, nakon dodavanja pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Peršin nasjeckajte, dodajte umak u tjesteninu, pomiješajte i jelo je spremno za serviranje.

3. Zapečena tjestenina s umacima bolonjez i bešamel

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 600 g mljevene svinjetine
  • 100 ml crnog vina
  • 300 g pelata
  • 250 g tjestenine
  • 1 poriluk
  • 40 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 80 g parmezana
  • 150 g tvrdog sira
  • muškatni oraščić po želji
3 recepta za najsočnija jela s tjesteninom
Shutterstock 

Priprema:

Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk, pa kad omekša dodajte mljeveni ili naribani češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite i popržite.

Zatim ulijte crno vino i kuhajte dok malo ne ispari pa dodajte pelat. Sve dobro promiješajte. Poklopite i pustite da se kuha, probajte tekućinu i začinite po želji.

U tavi rastopite maslac pa dodajte nasjeckani poriluk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i promiješajte. Nakon minutu ulijte mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Promiješajte i maknite s štednjaka.

Ulijte u posudu i izmiksajte štapnim mikserom da nema grudica, a sve to možete i u blenderu. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.

Kuhanu tjesteninu dodajte u umak bešamel i promiješajte.

Vatrostalnu posudu nauljite i na dno stavite tjesteninu u bešamelu. Zatim dodajte meso pa tjesteninu, meso i posljednji sloj tjesteninu. Bogato pospite naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.

Postupak pogledajte u videu:

t08zui

g9iok

hi