Tjestenina i jela s tjesteninom spadaju u najomiljenija jela na svijetu, a 25. listopada obilježava se njezin dan. U Italiji je posebno popularna, a postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine.
1. Carbonara po receptu talijanskog kuhara Gennara Contalda
Sastojci:
- 200 grama špageta
- 3 velika žumanjka
- 40 grama parmezana
- 150 grama pancete ili slanine
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom, a zatim pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte.
Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode. Korom pancete natrljajte dno tepsije.
Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava.
Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja. Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.
2. Paštašuta
Sastojci:
- 1 luk
- 1 mrkva
- 500 g mljevenog mesa
- 400 g tjestenine
- 200 ml pasate od rajčice
- sol
- papar
- peršin
- miks mediteranskih začina
Priprema:
Zagrijte ulje na tavi i dodajte nasjeckanog luk i mrkve. Kada povrće povene dodajte mljevenog mesa i začinite ga. Pomiješajte i dodajte malo vode, smanjite da lagano krčka.
U isto vrijeme u drugoj posudi skuhajte tjesteninu, kad su spremni, ocijedite ih i isperite pod vodom. Kada je meso pri kraju dodajte pasatu od rajčice, nakon dodavanja pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
Peršin nasjeckajte, dodajte umak u tjesteninu, pomiješajte i jelo je spremno za serviranje.
3. Zapečena tjestenina s umacima bolonjez i bešamel
Sastojci:
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 600 g mljevene svinjetine
- 100 ml crnog vina
- 300 g pelata
- 250 g tjestenine
- 1 poriluk
- 40 g maslaca
- 20 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 80 g parmezana
- 150 g tvrdog sira
- muškatni oraščić po želji
Priprema:
Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk, pa kad omekša dodajte mljeveni ili naribani češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite i popržite.
Zatim ulijte crno vino i kuhajte dok malo ne ispari pa dodajte pelat. Sve dobro promiješajte. Poklopite i pustite da se kuha, probajte tekućinu i začinite po želji.
U tavi rastopite maslac pa dodajte nasjeckani poriluk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i promiješajte. Nakon minutu ulijte mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Promiješajte i maknite s štednjaka.
Ulijte u posudu i izmiksajte štapnim mikserom da nema grudica, a sve to možete i u blenderu. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.
Kuhanu tjesteninu dodajte u umak bešamel i promiješajte.
Vatrostalnu posudu nauljite i na dno stavite tjesteninu u bešamelu. Zatim dodajte meso pa tjesteninu, meso i posljednji sloj tjesteninu. Bogato pospite naribanim sirom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.
Postupak pogledajte u videu:
t08zui
g9iok
hi
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice