Čitateljica Tamara poslala nam je recept za lagano jelo za ove ljetne vruće dane - kozice na bijelo s šparogama i domaćim zelenim rezancima.
Recept koji će do 5. srpnja dobiti najviše reakcija ispod članka osvaja nagradu. Kako biste mogli staviti reakciju na recept, potrebno je registrirati se na portalu Skuhaj.
Recept čitateljice Tamare za kozice na bijelo s šparogama i domaćim zelenim rezancima
Sastojci:
- 500 g očišćenih kozica
- vezica domaćih šparoga
- 2 češnja češnjaka
- List peršina
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 1 dcl bijelog vina
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite isjeckani češnjak.
Zatim dodajte očišćene kozice i šparoge. Njima ne treba puno, tako da će biti dovoljno 2-3 minute peći ih sa svake strane. Nakon toga, dodajte temeljac od ribe ili vodu, ulijte vino i neka kuha oko 15 minuta na srednjoj vatri. Kad je sva tekućina isparila, dodajte začine i vrhnje za kuhanje. Lagano miješajući neka provrije. Na kraju, dodajte usitnjeni peršin, pomiješajte sa kuhanom zelenom tjesteninom, te ostavite nekoliko trenutaka da odstoji da pusti aromu.
Zelena tjestenina sastojci
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 250 g očišćenog špinata(a može ili list kopriva ili lišće od cikle)
- 1-2 žlice vode (ako treba)
- još brašna za posipanje
Priprema:
Očišćeni špinat stavite u lonac na laganu vatru. Dodajte prstohvat soli i poklopite. Kuhajte nekoliko minuta. I lišće i peteljke moraju skroz omekšati. Prebacite u cjedilo i pustite da se ohladi. Dobro iscijedite što više tekućine iz špinata, inače će tijesto biti premekano.
Iscijeđenom špinatu dodajte jaje i izmiksajte u pastu.
U zdjelu s brašnom dodajte pastu od špinata i miksajte barem 3 minute, da se sve dobro poveže. Uzmite komad tijesta u ruku i stisnite. Ako se dobro drži zajedno i nije presuho, to je to. Ako se lako rasipa, miksajte još minutu dodajući žlicu-dvije vode. Tijesto ne smije biti ljepljivo, stoga oprezno s vodom!
Istresite smjesu na pobrašnjenu površinu i lagano izmijesite da se dobro poveže u loptu. Spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se gluten iz brašna opustio.
Tijesto podijelite u četiri dijela, i svaki dio prođite kroz najveći otvor mašine za tijesto nekoliko puta kako bi se tijesto povezalo i dobilo oblik. Zatim smanjujte otvor dok ne dođete do broja 4.
Iz ovako razvaljanih traka tijesta režite rezance željene debljine i dužine.
Svježa tjestenina upija puno tekućine, pa se mora kuhati u puno uzavrele slane vode. Nekoliko minuta u vodi koja ključa je sasvim dovoljno da bude al dente.
Procijedite i servirajte uz kozice i šparoge. Dobar tek!