Iako su hrskave pržene lignje najčešći način pripremanja ovih morskih plodova u našim krajevima, mnogi će se složiti da su ponekad ukusnije, a i zdravije lignje pripremljene na žaru ili pak na bijelo ili crveno s tjesteninom ili u rižotu. 

Recept s YouTube kanala Najbolji domaći recepti za najkremastiji rižoto s lignjama jednostavan je i praktičan za obrok preko tjedna, ali i dovoljno profinjen za svečaniju večeru.

Sastojci

  • 400 g lignji
  • 1 šalica riže
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 rajčica
  • 1 dl bijelog vina
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • peršin
  • parmezan

Recept za rižoto s lignjama

12:48
Korak 1

Popržite

Lignje narežite na kolutove i popržite 3 do 4 minute u tavi na malo ulja i soli.

12:55
Korak 2

Pirjajte luk

Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od 5 minuta, a na kraju ćete dodajte i 2 češnja nasjeckanog češnjaka.

12:56
Korak 3

Dodajte rižu

Zatim dodate 1 punu šalicu riže i sve zajedno pirjate minutu.

rižoto s lignjama.jpeg
Shutterstock 

12:57
Korak 4

Kuhajte

Zatim umiješate nasjeckanu rajčicu, nakon još minute sve zalijete s 1 dcl bijelog vina i miješate dok vino ne ispari, zatim dodajte toplu vodu ili temeljac i vratite pržene lignje. Miješajte dok sva tekućina ne ispari, pa ponovite isti postupak dok riža nije potpuno gotova. Na kraju dodajte sol, maslac i peršin te još jednom promiješajte.

12:58
Korak 5

Začinite

Rižoto pospite s malo maslinovog ulja, papra i naribanog parmezana.