Iako su hrskave pržene lignje najčešći način pripremanja ovih morskih plodova u našim krajevima, mnogi će se složiti da su ponekad ukusnije, a i zdravije lignje pripremljene na žaru ili pak na bijelo ili crveno s tjesteninom ili u rižotu.
Recept s YouTube kanala Najbolji domaći recepti za najkremastiji rižoto s lignjama jednostavan je i praktičan za obrok preko tjedna, ali i dovoljno profinjen za svečaniju večeru.
Sastojci
- 400 g lignji
- 1 šalica riže
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 rajčica
- 1 dl bijelog vina
- maslac
- maslinovo ulje
- sol, papar
- peršin
- parmezan
Recept za rižoto s lignjama
Popržite
Lignje narežite na kolutove i popržite 3 do 4 minute u tavi na malo ulja i soli.
Pirjajte luk
Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od 5 minuta, a na kraju ćete dodajte i 2 češnja nasjeckanog češnjaka.
Dodajte rižu
Zatim dodate 1 punu šalicu riže i sve zajedno pirjate minutu.
Kuhajte
Zatim umiješate nasjeckanu rajčicu, nakon još minute sve zalijete s 1 dcl bijelog vina i miješate dok vino ne ispari, zatim dodajte toplu vodu ili temeljac i vratite pržene lignje. Miješajte dok sva tekućina ne ispari, pa ponovite isti postupak dok riža nije potpuno gotova. Na kraju dodajte sol, maslac i peršin te još jednom promiješajte.
Začinite
Rižoto pospite s malo maslinovog ulja, papra i naribanog parmezana.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice