Ljubitelji morskih plodova bit će oduševljeni ovim jednostavnim, a predivnim jelom - tjestenina s kozicama. Priprema je jednostavna i brza, a ovdje je naglasak i na limunu, no slatki okus kozica odlično se slaže s chilli papričicom, sjeckanom rajčicom te češnjakom. Inspiracija za ovo jelo dolazi od talijanskog klasika, recepta linguine ai gamberi, kod kojeg obavezno tjestenina mora bit al dente, a kozice ne prekuhane.

Sastojci

1 neprskani limun
25 g parmezana
40 g krušnih mrvica
8 žlica maslinova ulja
200 g smrznutih mahuna
1 tikvica
100 g sušenih rajčica u ulju
1 ljutika
300 g tjestenine (npr. linguina)
sol
200 g očišćenih kozica
papar

16:37
Korak 1

Popržite

Limun operite u vrućoj vodi, dobro ga obrišite i naribajte koricu. Iscijedite sok. Parmezan fino naribajte. Krušne mrvice pomiješajte s 4 žlice ulja i limunovom koricom pa kratko popržite na tavici. Premjestite ih u drugu posudu da se ohlade.

16:42
Korak 2

Pripremite povrće

Mahune blanširajte kipućom vodom, ostavite oko 2 minute pa ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i narežite. Očišćenu tikvicu i ljutiku narežite na tanke polumjesece, a rajčicu ocijedite i narežite na komadiće.

16:42
Korak 3

Skuhajte tjesteninu

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. 

16:43
Korak 4

Popržite kozice i povrće

Kozice isperite pod mlazom hladne vode i obrišite kuhinjskim papirom. U velikoj tavi zagrijte ulje pa popržite kozice. Posolite ih i popaprite i izvadite van. Na masnoći pržite ljutiku i tikvicu, dodajte rajčicu i mahune pa pecite još minutu dvije. Posolite i popaprite pa vratite kozice.

16:44
Korak 5

Ocijedite tjesteninu i pomiješajte

Ocijedite tjesteninu, pomiješajte je s povrćem i kozicama te začinite limunovim sokom i pospite mješavinom krušnih mrvica i parmezana.