Ljubitelji morskih plodova bit će oduševljeni ovim jednostavnim, a predivnim jelom - tjestenina s kozicama. Priprema je jednostavna i brza, a ovdje je naglasak i na limunu, no slatki okus kozica odlično se slaže s chilli papričicom, sjeckanom rajčicom te češnjakom. Inspiracija za ovo jelo dolazi od talijanskog klasika, recepta linguine ai gamberi, kod kojeg obavezno tjestenina mora bit al dente, a kozice ne prekuhane.
Sastojci
1 neprskani limun
25 g parmezana
40 g krušnih mrvica
8 žlica maslinova ulja
200 g smrznutih mahuna
1 tikvica
100 g sušenih rajčica u ulju
1 ljutika
300 g tjestenine (npr. linguina)
sol
200 g očišćenih kozica
papar
Popržite
Limun operite u vrućoj vodi, dobro ga obrišite i naribajte koricu. Iscijedite sok. Parmezan fino naribajte. Krušne mrvice pomiješajte s 4 žlice ulja i limunovom koricom pa kratko popržite na tavici. Premjestite ih u drugu posudu da se ohlade.
Pripremite povrće
Mahune blanširajte kipućom vodom, ostavite oko 2 minute pa ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i narežite. Očišćenu tikvicu i ljutiku narežite na tanke polumjesece, a rajčicu ocijedite i narežite na komadiće.
Skuhajte tjesteninu
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi.
Popržite kozice i povrće
Kozice isperite pod mlazom hladne vode i obrišite kuhinjskim papirom. U velikoj tavi zagrijte ulje pa popržite kozice. Posolite ih i popaprite i izvadite van. Na masnoći pržite ljutiku i tikvicu, dodajte rajčicu i mahune pa pecite još minutu dvije. Posolite i popaprite pa vratite kozice.
Ocijedite tjesteninu i pomiješajte
Ocijedite tjesteninu, pomiješajte je s povrćem i kozicama te začinite limunovim sokom i pospite mješavinom krušnih mrvica i parmezana.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice