Recept čitatelja: Rolice od dizanog tijesta s breskvama

Pozvali smo vas da nam pošaljete svoj recept, a recept koji će dobiti najviše reakcija ispod članka osvaja nagradu - poklon paket proizvoda Hanael Food.

privatna arhiva

Čitateljica Ivana poslala nam je recept za rolice s breskvama od dizanog tijesta.

"Po ovom receptu radim buhtle, no mogu se raditi i razne druge slastice od dizanog tijesta, poput cimet rolica, cimet kruha, kiflica i slično.
Ali isključivo deserti, s obzirom da u tijesto ide šećer", rekla nam je.

Recept koji će dobiti najviše reakcija ispod članka do 1. listopada u 10 sati osvaja nagradu. Kako biste mogli staviti reakciju na recept, potrebno je registrirati se na portalu Skuhaj.

Pročitajte detaljna Pravila nagradnog natječaja.

Recept čitateljice za rolice s breskvama

Sastojci za zijesto za buhtle (cimet kruh, slatke rolice...):

  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žličice šećera (za kvasac)
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola žličice soli
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 700 g glatkog brašna
privatna arhiva 

Priprema:

Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da se diže što duže. 

Za ove rolice, tijesto razvaljajte u pravokutnik na cca pola cm debljine. Premažite džemom od breskve ili marelice, te po njemu rasporedite breskve narezane na kockice. Zamotajte u roladu i režite poput cimet rolica, postupak je isti.

Ostavite rolice da se jos dižu 15-ak min u namašćenom plehu, pa onda stavite u orethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, na oko 30 min. Ovisno o pećnici, najbolje ćete vidjeti sami kada dobiju lijepu boju.

Preljev ako źelite, radite isto kao za cimet rolice, otopljeni maslac, mali sirni namaz i šećer u prahu po želji.

Ako radite buhtle, razvaljajte tijesto u pravokutnik i režite na kvadratiće, na svaki stavitu punjenje po želji i oblikujte u kuglice. Prije pečenja, ja još premažem rastopljenim maslacem.

Ostaviti ih još oko 15 min da se dižu a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180, oko 20 min ili dok lijepo porumene. Ja osobono volim da ostanu malo blijeđe, ne volim kad se previše zapeku.

Za cimet kruh, također razvaljajte tijesto u pravokutnik, premažite otopljenim maslacem, posipajte obilato cimetom i smeđim šećerom, ja još dodam narančinu koricu.

Zatim izrežite na trakice širine kalupa za kruh u kojem planirate peći, slažite trake jednu na drugu, tako da je nadjev uvijek gore i zatim još prerežite na kvadratiće i slažite ih okomito u kalup. 

Peći na 180 oko 20 min.