Čitateljica Marija poslala nam je recept za Sacher mousse tortu.

Recept koji će do 29. srpnja u 10 sati dobiti najviše reakcija ispod članka osvaja nagradu. Kako biste mogli staviti reakciju na recept, potrebno je registrirati se na portalu Skuhaj.

Pročitajte detaljna Pravila nagradnog natječaja.

Recept čitateljice Marije za sacher mousse tortu

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica mlijeka
  • 5 žlica ulja
  • 100 g oštrog brašna
  • 1 puding od čokolade
  • 2 pune žlice kakaa
  • 100 g tamne čokolade
  • 5 žlica vode
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
Recept čitatelja za sacher mousse tortu
privatna arhiva 

Mousse:

  • 200 g tamne čokolade sa najmanje 70% kakaa
  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica meda
  • 2 žlice vruće vode

I još:

Marmelada od marelice

Recept čitatelja za sacher mousse tortu
privatna arhiva 

Postupak:

Biskvit:

Kalup za tortu obložiti masnim papirom. Čokoladu otopiti s 5 žlica vode i ostaviti da se hladi. Žumanjke i šećer miskati, pa polako dodati ostale sastojke. Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg pa lagano umiješati u smjesu. Peći 30 min na 180 stupnjeva. Ohlađeni biskvit prerezati na pola.

Marmeladu malo pomiješati sa vodom kako bi lakše natopili biskvit, ponoviti i sa drugim biskvitom.

Mousse se radi kad se torta krene slagati jer se on još topao morat staviti na biskvit. Čokoladu otopiti na pari, te dodati žličicu meda. Jaja odvojiti, bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli i 80 g šećera u čvrst snijeg. Umutiti slatko vrhnje jako čvrsto. Žumanjke pomiješati sa 2 žlice vruće vode i ostatkom šećera, dodati i vanilin šećer. Umutiti na pari da se šećer otopi tako da postanu kremasto gusta.

Kod narednih koraka se mora raditi brzo: Posudu sa žumanjcima skinuti sa pare i dodati im otopljenu čokoladu, miješati energično pjenjačom da se sve sjedini u jednoličnu kremu. Šlag od slatkog vrhnja lagano umiješati u kremu od čokolade i žumanjaka (šlag će se malo otopiti ali tako i treba), a zatim i snijeg od bjelanjaka. Lagano promiješati tako da ostane prozračna, te lagano izliti sa što manje visine da se ne izbije zrak.

Na vrh torte smo stavili ganache. Za njega smo koristili 150 ml vrhnja za šlag zagrijanog do vrenja u kojeg smo dodali razlomljenu čokoladu da se otopi te isto prelili na tortu. Ukrasiti po želji.