Ljeti možemo uživati u velikom izboru raznog bobičastog voća koje savršeno paše u kolačima. Ako obožavate cheesecake, ali poželjeli ste nešto malo laganije i osvježavajuće, probajte kolač s mileramom. Svaki put dodajte drugo voće, a u ovim ljetnim mjesecima idealan odabir je bilo koje bobičasto voće, primjerice borovnice, maline, kupine, jagode, ali pašu i višnje, trešnje pa i kombinacija svega.
Recept za mileram tortu
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 80 g margarina ili maslaca
- 1 jaje
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
Za nadjev:
- voće po želji
- 1 preljev za tortu
- po želji malo šlaga za dekoraciju
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, otopljeni margarin ili maslac i jaje pa sve sjedinite. Tijesto nije potrebno hladiti već ga odmah razvaljajte na masnom papiru.
Prebacite ga u kalup (26 cm) koji ste prethodno nauljili i pobrašnili i dno i stijenke. Pažljivo stavljajte tijesto, a ako negdje pukne možete ga lako popraviti prstima. Uklonite višak koji strši iznad obruča.
Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U zakuhalo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gust. Čim skinete s vatre, dodajte mileram te ostavite da odstoji. Odmah ulijte u pripremljeni kalup s tijestom te stavite gore željeno voće po želji.
Sve zajedno stavite peći u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 70 minuta.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i njime odmah možete preliti tortu, pa staviti u hladnjak preko noći.
Idući dan polako nožem odvojite stranice obruča. Većom špatulom prebacite tortu na pleh.