Panna cotta izgleda veličanstveno i dekadentno, ali je zapravo riječ o vrlo jednostavnoj slastici od samo nekoliko dostupnih sastojaka. Baza su slatko vrhnje, želatina i šećer, a u ovom receptu smo upotrijebili i mlaćenicu. Mlaćenicu možete pronaći u mljekarama ili većim supermarketima, a uz nju će tekstura biti još kremastija, a okus puniji.

Naravno, pridodali smo i jednostavan umak od borovnica, zbog kojeg će desert izgledati kao iz vrhunske slastičarnice. Uživajte!

Panna cotta s borovnicama

Sastojci za panna cottu:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 70 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 listića želatine
  • 300 ml mlaćenice
  • 100 g borovnica

Sastojci za umak:

  • 100 g šećera
  • 100 g borovnica
  • 1 zvjezdasti anis

panna cotta.jpeg
yulia-khlebnikova-FCXF1l8Ww4s-unsplash 

Priprema:

  1. U malo hladne vode namoči želatinu.
  2. Na vatri zagrij slatko vrhnje i šećer do vrenja pa makni s vatre.
  3. Ocijedite i umiješajte želatinu, a zatim i mlaćenicu.
  4. Pripremite pet posudica pa u svaku stavite 20 g borovnica. Prelijte ih pripremljenom smjesom, pokrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći.
  5. Na dan serviranja napravite umak. Najprije pomiješajte šećer s 50 ml vode i zvjezdastim anisom. Pričekajte da se šećer otopi i da se smjesa zgusne.
  6. Maknite s vatre i umiješajte borovnice pa ostavite sa strane kako bi se umak u potpunosti ohladilo. Borovnice će omekšati i umak će se zgusnuti tijekom hlađenja.
  7. Panna cottu poslužite u posudicama ili ih izvadite na tanjur. Obavezno dodajte malo umaka od borovnica!