Torte su slastice koje zahtjevaju više truda i vremena, ali postoje i recepti koji uključuju malo drugačiju pripremu. Zaljevana ili prelivena torta koju u narodu zovu i kutlača ili šeflja torta je poznata stara slastica koja se priprema bez kuhanja kreme. Naime, kore se doslovno zalijevaju tekućinom od mlijeka, čokolade i oraha koja se pripremala u loncu, odnosno ta tekuća smjesa se ulijeva pomoću šeflje, grabilice ili zaimače na biskvit. Iako se priprema čini neobična, ova torta je nevjerojatno sočna i kremasta.
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jaja
- 12 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 12 žlica mlijeka
- 12 žlica brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Priprema biskvita:
Od navedenih sastojaka izmiksajte tijesto i ispecite dva biskvita koja ćete prerezati na pola (dobit ćete 4 biksvitne kore). Biskvit pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta.
Za tekuću kremu:
- 1 l mlijeko
- 18 žlica šećera
- 200 g čokolade
- 250 g kokosa ili 300 g mljevenog oraha
- 250 g maslaca ili margarina
Priprema:
Prokuhajte mlijeko, dodajte šećer, pa čokoladu i orahe ili kokos. Dodajte maslac ili margarin i sve pomiješajte.
U dublji kalup stavite prvu biskvitnu koru i šefljom (zaimačom) ulijevajte tekuću kremu i tako dok ne potrošite sav biskvit. Tortu ostavite preko noći da se svi sastojci prožmu. Idući dan, kad se torta stisne, preokrenite je, ukrasite po želji, narežite i poslužite.