Iako ljeti imamo veliki izbor ljetnog voća za ukusne voćne kolače, pite i slastice, jabuka je kao kraljica voća više manje prisutna u desertima tijekom cijele godine. Kad želite brzi kolač koji se priprema za nekoliko minuta, dobar izbor je jednostavan preokrenuti kolač s jabukama.
Recept za preokrenuti kolač od jabuka
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica smeđeg šećera
- 20 g maslaca
- 1 vrhnje za šlag
- mlijeko
- cimet
Priprema:
Pripremite tijesto za biskvit tako što ćete izmiksati jaja, šećer i brašno. Umutite žumanjke sa šećerom i dodajte im snijeg od bjelanjaka te na kraju umiješajte brašno.
Jabuke ogulite, narežite na ploške i posložite ih u protvan obložen papirom za pečenje i pospite ih šećerom. Pecite na 220 stupnjeva oko pola sata da se jabuke karameliziraju, zatim ih izvadite iz pećnice, pospite cimetom i prelijte biskvitnim tijestom.
Pecite sve još 20 minuta. Pečeni kolač ohladite i preokrenite iz tepsije na pladanj. Preko kolača stavite šlag.