Čupava pita bio je jako popularan kolač u vrijeme bivše Jugoslavije jer je praktičan i jeftin. Za pripremu su dovoljne jednostavne namirnice koje svako kućanstvo već ima, a sastojci poput masti, griza i pekmeza u ovom originalnom receptu vratit će vas u djetinjstvo i mladost. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 200 g masti
  • 6 žlica mljevenih oraha
  • 2 žlice griza
  • 300 g pekmeza od šljiva (džem, marmelada)

Priprema:

U duboku zdjelu stavite mast, šećer, jedan vanilin šećer i cijelo jaje, pa sve dobro umutite mikserom. Zatim pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa pola mjere dodajte u zdjelu s masnoćom i tucite još nekoliko minuta. Isključite mikser pa u smjesu dodajte ostatak brašna, vrhovima prstiju brzo miješajte da se stvore grudice i da se sve dobro sjedini.

U pleh obložen papirom za pečenje izlijte malo više od pola smjese i dobro utapkajte prstima. Zatim premažite pekmezom, a u ostatak smjese od brašna dodajte mljevene orahe, još jednu vrećicu vanilin šećera i griz pa smjesu žlicom ravnomjerno preliti po pekmezu. Kolač peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko pola sata dok korica lijepo porumeni.