Mak je namirnica koja se često koristi u kulinarstvu, a posebno u slasticama. Napravite predivan, a jednostavan kolač s makom i dodajte naribane jabuke koje će mu dati sočnost. S makom se odlično slaže i čokolada pa kolač prelijte čokoladnom glazurom. 

Recept za kolač od maka i jabuka

Sastojci:

  • 3 jabuke
  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 200 g mljevenog maka
  • 90 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera

Za glazuru:

200 g čokolade
2 žlice ulja

Recept za kolač od maka i jabuka
Shutterstock 

Priprema:

Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Brašno pomiješajte sa šećerom u prahu, postupno dodajte u smjesu, pa dobro promiješajte da nema grudica. Mak potopite u mlako mlijeko da malo nabubri, a u međuvremenu ogulite i naribajte jabuke. U smjesu brašna i jaja ulijte ulje pa dodajte mak i jabuke. Sve dobro izmiješajte da se sastojci dobro sjedine pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Kad je pečeno ostavite da se ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru. Čokoladu izlomite, pa je otopite s uljem na umjerenoj vatri. Ravnomjerno prelijte po kolaču i zagladite. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi i glazura stegne pa narežite na kocke i poslužite.

 Izvor: Stvar ukusa