Mak je namirnica koja se često koristi u kulinarstvu, a posebno u slasticama. Napravite predivan, a jednostavan kolač s makom i dodajte naribane jabuke koje će mu dati sočnost. S makom se odlično slaže i čokolada pa kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Recept za kolač od maka i jabuka
Sastojci:
- 3 jabuke
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g mljevenog maka
- 90 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
Za glazuru:
200 g čokolade
2 žlice ulja
Priprema:
Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Brašno pomiješajte sa šećerom u prahu, postupno dodajte u smjesu, pa dobro promiješajte da nema grudica. Mak potopite u mlako mlijeko da malo nabubri, a u međuvremenu ogulite i naribajte jabuke. U smjesu brašna i jaja ulijte ulje pa dodajte mak i jabuke. Sve dobro izmiješajte da se sastojci dobro sjedine pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Kad je pečeno ostavite da se ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru. Čokoladu izlomite, pa je otopite s uljem na umjerenoj vatri. Ravnomjerno prelijte po kolaču i zagladite. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi i glazura stegne pa narežite na kocke i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice