TORTA EGIPĆANKA: Kremasta slastica s karamelom i orasima oduševljava na svaki zalogaj, a izgleda predivno i svečano

Ovo je torta koja izgledom i okusom ostavlja bez daha.

Shutterstock

Za raskošne torte treba imati malo više vremena i one se pripremaju dan ranije kako bi mogle odstajati preko noći. Jedna od takvih torti je egipćanka, sastoji se od biskvita, kreme i karameliziranog (stvrdnutog) šećera s orasima ili lješnjacima. Izgleda predivno i raskošno pa može biti i svečana torta, a okus je naravno božanstven.

Sastojci:

2 bjelanjka

2 velike žlice šećera

1 velika i ravna žlica brašna

40 g mljevenih oraha

Žuta krema:

400 ml mlijeka

6 žumanjaka

6 velikih žlica šećera

4 velike žlice brašna

2 vrećice vanilin šećera

150 g maslaca

Krema od oraha:

150 g šećera

100 g mljevenih oraha

200 ml slatkog vrhnja

Shutterstock 

Priprema:

Žumanjke sa šećerom izmiksajte, dodajte vanilin šećer i razrijedite s malo mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, dodajte smjesu žumanjaka i brašna i kuhajte dok se ne zgusne.

Skuhanu kremu izlijte u manju posudu i ostavite da se hladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica na površini.

Napravite karamelizirani šećer. Zagrijte šećer u prahu da se rastopi, ali pazite da ne zagori. Kada šećer dobije zlatnožutu boju i postane tekuć, vrući izlijte na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi i stegne.

Pjenasto izradite bjelanjke pa im žlicu po žlicu dodajte šećer. Kad se dobije čvrsta i sjajna pjena lagano mikserom umiješajte brašno i mljevene orahe. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela i pecite u tri kalupa promjera 20 cm. Ako možete, pecite kore u isto vrijeme kako biste ubrzali pripremu. Kore se mogu peći jedna po jedna, ali tada za svaku koru morate posebno mijesiti smjesu.

Ako nemate kalup te veličine, možete ih peći na papiru za pečenje, nacrtati krug od 20 cm i tako peći. Kora se peče na 170 stupnjeva oko 20 minuta, dok ne dobije svijetlo žutu boju na površini. Ohladite kore.

Pjenasto istucite omekšali maslac pa mu žlicu po žlicu dodajte kuhanu kremu od žumanjaka. Miksajte još minutu-dvije da dobijete lijepu prozračnu kremu.

Stvrdnuti šećer izdrobite valjkom za tijesto ili sameljite. 

U dubokoj zdjeli čvrsto umutite šlag ili tekuće slatko vrhnje. U šlag umiješajte mljeveni šećer (dvije žlice ostavite za posipanje kolača) i mljevene orahe.

Žutu kremu podijelite na tri dijela, a šlag podijelite na dva dijela. Na tacnu stavite prvu koru i premažite  je prvo žutim kremom pa preko žute ide karamel krema, pa kora, pa žuta i šlag pa treća kora. Cijelu tortu premažite žutom kremom, pospite orasima i ukrasite šlagom. Gotovu tortu ostavite da odstoji preko noći.