Traje sezona šljiva, ukusne voćke od koje se kuhaju najfiniji džemovi i pekmezi, a ako imate višak šljiva, napravite njemački kolač od prhkog tijesta. Podsjeća na jednostavan biskvitni kolač koji najčešće jedemo s višnjama, ali tijesto se priprema s kvascem i mrvičastim posipom.
Recept za njemački kolač sa šljivama
Sastojci:
Za tijesto:
250 g brašna
30 g šećera
3 g soli
5 g suhog kvasca
70 g maslaca
1 jaje
1 žlica ekstrakta vanilije
110 ml mlijeka
600 g šljiva
Za mrvičasti posip:
100 g brašna
50 g šećera
4 g cimeta
prstohvat soli
60 g hladnog maslaca
Priprema:
Pomiješajte brašno, sol, cimet i šećer pa dodajte hladni maslac i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti fino mrvičasto tijesto koje možete staviti kratko u hladnjak.
Izmiksajte mlijeko, kvasac, sol, šećer, jaje i vaniliju te četiri žlice brašna. Zatim dodajte maslac sobne temperature i ponovno izmiksajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i zamijesite tijesto. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat i pol.
Protvan premažite uljem i utisnite tijesto. Na tijesto rasporedite nasjeckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena. Pospite kolač mrvičastim tijestom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja tepsiju okrenite da se ravnomjerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što kolač izvadite.
Postupak pripreme pogledajte u videu: