STARINSKA MEDENA PITA: Nedoljiva kombinacija prhkih mirisnih kora i fine kreme topi se u ustima

Kolač koji su često pripremale naše bake.

Shutterstock

Medena pita jedna je od starinskih kolača za koji je potrebno izdvojiti malo više vremena za pripremu. Dobila je ime po prhkim korama koje se pripremaju od meda, cimeta i začina za medenjake, a ovakva kombinacija sastojaka čini poznatu deliciju jednostavno neodoljivom.

Sastojci:

Za kore:

1 jaje
1 žumanjak
4 žlice šećera
4 žlice meda
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
80 g maslaca
500 g brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 žličica začina za medenjake

Za nadjev:

320 ml slatkog vrhnja
320 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g gustoće
50 g brašna
250 g maslaca

Shutterstock 

Priprema:

Jaje i žumanjke pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte med, mlijeko i ulje. Sve dobro izmiksajte, pa dodajte maslac sobne temperature, te prosijano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na 4 jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispeći i preostale kore. Poredajte kore jednu na drugu s pek papirom i ostavite da se ohlade.

U lonac ulijte slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer, pa upalite smjesu da se zagrije. Mlijeko i gustin pomiješajte u zdjeli, dobro promiješajte, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. U zagrijano slatko vrhnje ulijte kondenzirano mlijeko i brašno te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga izmiksajte pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Skinite pek papir s kora, pa prvu premažite kremom. Na to staviti drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo namažite kremu. Zatim stavite treću koru, premažite kremom, i na kraju stavite četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u hladnjaku, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

 Izvor: Stvar ukusa