Popularna caprese torta ima samo pet osnovnih sastojaka - čokoladu, bademe, jaja, šećer i maslac. Ovaj kvintet dovoljan je za pripremu savršenog deserta, koji se brzo priprema i jednako brzo nestaje s pladnja.
Naravno, poželjno je dodati malo soli, koja je najbolja prijateljica čokolade, koricu naranče te vaniliju. Ako vam mahuna nije pri ruci, poslužit će i pasta, ekstrakt pa i vanilin šećer.
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
200 g maslaca
200 g tamne čokolade
250 g mljevenih badema
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Čokoladu nasjeckajte pa je rastopite na pari, a u mikrovalnoj rastopite maslac. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa im dodajte otopljenu čokoladu i mljevene bademe. Potom umiješajte rastopljeni maslac i dobro promiješajte. Pjenasto umutite bjelanjke s prstohvatom soli pa ih lagano umiješajte u smjesu čokolade, žumanjaka i maslaca.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu. Pecite tortu otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu te, po želji, poslužite uz tučeno vrhnje.