JANG KOCKE, KOLAČ KOJI MIRIŠE NA DJETINJSTVO: Slastica s kojom ne možete pogriješiti, svaki zalogaj topi se u ustima

Jang kocke su vrlo popularan kolač od prhkih kakao korica.

Shutterstock Jang kocke, ilustracija

Jang kocke - stari kolač iz kuharica naših baka koji osvaja okusom, a nastaje iz jednostavnih sastojaka koje svi imamo doma.

Sastojci (za kore):

2 jaja
150 gr šećera
80 gr masti
5 žlica mlijeka
300 gr brašna
½ praška za pecivo
3 žlice kakaoa

Krema:

1 ½ mlijeka
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 pudinga od vanilije
250 gr margarina

Ostalo:

oko 500 gr petit keksa

Čokoladna glazura:

200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja

Priprema kora sa kakaom:

1. Cijela jaja izradite sa šećerom da bude pjenasto.

2. Dodajte mlijeko i rastopljenu mast (može biti na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj, ali da je rashlađena), kratko izradite mikserom.

3. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo i kakaom, te dodajte u pripremljenu smjesu. Sve zajedno izradite mikserom.

4. Smjesu podjelite na tri jednaka dijela.

5. Najlakše ćete svaku koru razvaljati tako što tijesto postavite na masni papir, gore prozirna folija i valjate što tanje.

6. Svaku koru pecite na izvrnutoj tepsiji (na masnom papiru) u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 5-7 min, pripazite da ne izgore, brzo su gotove.

7. Ostavite ih da se ohlade.

Priprema kore od vanilija:

1. Dio mlijeka pomješajte sa brašnom, pudingom i šećerom, a ostatak stavite kuhati.

2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte dok ne postane gusto.

3. Kuhanu kremu prekrijte alu folijom i ostavite da se ohladi.

4. U hladno dodajte margarin sobne temperature i zajedno izradite

Jang kocke, korak po korak

1. Kora – krema – keks – krema

2. Kora – krema – keks – krema

3. Kora – čokoladna glazura

4. Kolač ostavite u frižideru da prenoći i tako da omekani

5. Prije rezanja neka odstoji na sobnoj temperaturi nekih 15 min, tako da se čokolada reže bez pucanja.

Za čokoladnu glazuru istopite čokoladu i ulje na pari, malo prohladite da se ne razljeva na sve strane i tada rasporedite po kolaču.

Ovdje sam čokoladnu glazuru prošarala sa bijelom čokoladom, tako da može sa ili bez toga. Ukoliko vam koja kora i pukne, nikakav problem samo spojite i neće se primjetiti prilikom rezanja. Kekse nije potrebno predhodno namakati.

izvor: kolaci.biz