Londoneri su božićna tradicija u mnogim domovima. Pogledajte u nastavku recept za starinski kolač s prhkim tijestom, marmeladom, meringom i orasima.
250 g oštrog brašna
0,5 vrećice praška za pecivo
150 g maslaca
100 g šećera
3 žumanjka
Premaz:
150 g marmelade od šipka ili marelica za premaz
Nadjev:
3 bjelanjka
150 g šećera
150 g mljevenih oraha
Priprema:
Zamijesite podlogu
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima utiskujte maslac u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.
Sad dodajte šećer i žumanjke pa zamijesite prhko tijesto. Oblikujte u deblji pravokutnik, spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Upalite pećnicu neka se grije na 165 stupnjeva.
Pripremite nadjev
Električnim mikserom napravite snijeg od bjelanjaka. Dodajte šećer, pa miješajte dok se kristalići ne rastope, a na kraju gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte mljevene orahe.
Ispecite
Ohlađeno tijesto razvaljajte da stane u lim za pečenje dimenija otprilike 25 x 35 centimetara. Ako vam negdje popuca, nema veze - zakrpajte prstima.
Premažite tijesto pekmezom, a po sloju pekmeza rasporedite istučeme bjelanjke s orasima. Pecite oko 45 minuta. Prije rezanja dobro ohladite.
izvor: index.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice