Predivna torta naziva dan i noć pruža nevjerojatne mogućnosti dekoracije, a okus je božanstven.
Recept za tortu dan i noć
Sastojci:
Tamna kora:
6 jaja
6 žlica šećera
120 g čokolade
150 g maslaca
150 g mljevenih oraha
Svijetla kora:
4 jaja
80 g šećera
20 g krušnih mrvica
žlica ruma
1 limun
60 g oljuštenih badema
Krema:
1/2 l mlijeka
240 g šećera
240 g maslaca
4 vrećice vanilin šećera
Glazura:
150 g čokolade
50 g margarina
žlica kakaa
Ilustracija
Priprema:
Za tamnu koru umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte maslac i omekšalu čokoladu. Umiješajte mljevene orahe. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Pažljivo sjedinite s kremom. Pecite u okruglom plehu na temperaturi od 180 stepeni oko 40 minuta.
Za žutu koru umutite 3 žumanjka i jedno cijelo jaje sa šećerom. Dodajte oguljene bademe i krušne mrvice namočene u rum. Dodajte naribanu koricu jednog limuna. Na kraju umiješajte snijeg od tri bjelanjka. Pecite u istom plehu kao i prvu koru.
Ostavite kore da se dobro ohlade, po mogućnosti preko noći. Tamnu koru prerežite na tri dijela, žutu na dva, tako da dobijete ukupno 5 kora. Na jakoj vatri skuhajte karamel nadjev od mlijeka i šećera. Stalno miješajte da krema ostane svijetle boje – ne smije potamniti. Na kraju dodajte vanilin šećer i ostavite kremu da se ohladi. Tek kad se potpuno ohladi dodajte pjenasto umućeni maslac i sve dobro promiješajte.
Na pladanj za tortu na dno stavite tamnu koru, nadjenite, zatim stavite žutu koru, kremu, tamnu koru, kremu, žutu koru, kremu, tamnu koru i cijelu tortu nadjenite s ostatkom nadjeva.
Glazuru napravite tako da čokoladu, margarin i kakao otopite na pari. Tortu prelijte glazurom i ostavite u hladnjaku da se ohladi prije posluživanja.
Ova torta pruža pregršt različitih mogućnosti za dekoraciju. Možete je posipati kandiranim voćem, a dobra ideja je jednu polovicu torte ukrasiti tamnom čokoladom ili od nje napraviti zanimljive ukrase i linije, a drugu stranu posipati jestivim zlatnim šljokicama i tako napraviti pravi dnevni i noćni efekt.
Izvor: Lepa i srećna