Kolač poznat pod imenom japanski vjetar neodoljiva je kremasta poslastica koja se priprema od beze kora od bjelanjaka s raskošnom kremom i šlagom. Ime je slično jednom od najomiljenijih kremastih kolača u našim krajevima - ledenom vjetru, ali u japanski vjetar ne ide voće već lješnjaci i orasi. Recept prenosimo s portala StvarUkusa.

Sastojci

Beze kore:

8 bjelanjaka
400 g šećera
sok od 1/2 limuna

Krema:

8 žumanjaka
8 žlica šećera
3 žlice brašna
2,5 dl mlijeka
250 g maslaca ili margarina
150 g mljevenih prženih lješnjaka
150 g sjeckanih oraha
2 vrećice šlaga

Recept za kolač japanski vjetar

9:36
Korak 1

Istucite snijeg

Bjelanjke, šećer i limunov sok istucite u čvrsti snijeg.

9:40
Korak 2

Pecite kore

Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 150 stepeni. Kore se zapravo ovako više suše nego peku. Gotovu koru pažljivo istresite iz tepsije i prerežite po dužini na tri dijela.

9:40
Korak 3

Izmiksajte

Umutite 4 žumanjka s 4 žlice šećera, dodajte brašno.

9:41
Korak 4

Kuhajte

Smjesu pomiješajte s toplim mlijekom i kuhajte na laganoj vatri. Kad se sjedini ostavite da se ohladi.

9:41
Korak 5

Izmiksajte

Preostala 4 žumanjka umutite s maslacem ili margarinom i 4 žlice šećera pa pomiješajte s kuhanom kremom.

9:42
Korak 6

Podijelite

Dobro izmiješajte i podijelite na dva dijela. 

Recept za splitsku tortu
Shutterstock ilustracija

9:43
Korak 7

Nadjenite

U jedan dio staviti lješnjake, a u drugi orahe. Prvu koru nadjenite kremom od lješnjaka, drugu kremom od oraha, a završiti trećom korom.

9:44
Korak 8

Ukrasite

Tortu ukrasite šlagom ili nekom od krema, ako vam je nešto ostalo i ostavite u hladnjaku da se ohladi.