Ledeni vjetar poznati hrvatski kolač koji se rado jede na svim slavljima, najčešće u proljeće zbog sezone jagoda koji su neizostavni sastojak ove torte. Kolač je osmislila gospođa Snježana Farkaš, rođena u Bjelovaru. Kaže da je recept osmislila 1996., a kada su ga ostali probali bili su oduševljeni. Na nagovor bližnjih svoj recept je postala redakciji Gorskog lista koji objavljuje recept 1997. godine u knjizi "Moji najbolji kolači", piše Klikni.hr.
Originalan recept za ledeni vjetar
Sastojci:
Bijela kora:
- 9 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- 1 jušna žlica jabučnog octa
Krema:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 1 margarin
- 2 slatka vrhnja
- banane. jagode, kivi
- limunov sok
Priprema:
Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, dodaj šećer i žlicu jabučnog octa. Dobro istucite. Namastite veliki lim za pečenje, lim prekrite aluminijskom folijom koju trebate također namastiti i pobrašniti. Pecite 1 sat na 150°C dok kora ne poprimi nježno žućkastu boju. Ohlađenu koru lagano odvojite od aluminijske folije i prerežite u 3 jednaka dijela.
Za pripremu kreme žumanjke istucite sa šećerom, dodajte brašna, mlijeko i vanili šećer. Lagano kuhajte da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte margarin i izradite pjenastu smjesu. Posebno u drugu posudu istucite slatko vrhnje.
Na dno stavite jednu koru i premažite ju kremom, a na kremu poslagajte banane narezanih na kolutiće i sve prekrijte trećinom čvrstog šlaga. Sloj banana nakapajte limunovim sokom da ne bi potamnile. Stavite iduću koru i ponovite postupak, s tim da su drugo voće na ploškice narezane jagode, a treće kivi.
Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim slatkim vrhnjem i poslužite rashlađeno.