Torte i kolači koji se pripremaju s beze korama od bjelanjaka savršeni se za one koji vole laganije slastice, a opet savršeno kremaste. Najpoznatiji kolač s beze korama na svijetu je torta Pavlova, a u našim krajevima obožavan je kolač poznat pod imenom ledeni vjetar. Slični kolači su poznati i od nazivima japanski te španjolski vjetar koji se pripremaju od istih beze kora, ali s prženim lješnjacima ili orasima i u njih ne ide voće, po čemu je poznat ledeni vjetar.
S portala StvarUkusa prenosimo najjednostavniji recept za španjolski vjetar. Saznajte kako napraviti kore od bjelanjaka: Savjetima i trikovima do najboljih kolača i torti s beze korama koje neće popucati.
Sastojci
Za beze kore:
8 bjelanjaka
500 g šećera
2 žlice octa
100 g sjeckanih oraha
Za kremu:
8 žumanjaka
200 g šećera
5 žlica brašna
½ l mlijeka
250 g margarina
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
Za ukrašavanje:
100 g listića badema
Recept za španjolski vjetar
Izmiksajte
Umutite 4 bjelanjka sa 250 g šećera i 1 žlicom octa. Dodati 50 g nasjeckanih oraha i promiješati.
Pecite
Smjesu staviti u pleh obložen papirom za pečenje i sušiti sat i pol na 100 stupnjeva. Napravite još jednu ovakvu koru.
Umutite
Žumanjke umutiti sa šećerom.
Kuhajte
Dodajte brašno i ukuhajte u mlijeku. Kada je krema skuhana i ohlađena dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe i lješnjake.
Nadjenite
Na prvu koru namažite polovicu kreme, stavite drugu koru i završiti kremom. Pospite listićima badema i nježno ih utapkajte da se sjedine s nadjevom. Na kraju pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice