Torte i kolači koji se pripremaju s beze korama od bjelanjaka savršeni se za one koji vole laganije slastice, a opet savršeno kremaste. Najpoznatiji kolač s beze korama na svijetu je torta Pavlova, a u našim krajevima obožavan je kolač poznat pod imenom ledeni vjetar. Slični kolači su poznati i od nazivima japanski te španjolski vjetar koji se pripremaju od istih beze kora, ali s prženim lješnjacima ili orasima i u njih ne ide voće, po čemu je poznat ledeni vjetar.

S portala StvarUkusa prenosimo najjednostavniji recept za španjolski vjetar. Saznajte kako napraviti kore od bjelanjaka: Savjetima i trikovima do najboljih kolača i torti s beze korama koje neće popucati.

Sastojci

Za beze kore:

8 bjelanjaka
500 g šećera
2 žlice octa
100 g sjeckanih oraha

Za kremu:

8 žumanjaka
200 g šećera
5 žlica brašna
½ l mlijeka
250 g margarina
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha

Za ukrašavanje:

100 g listića badema

Recept za španjolski vjetar

11:24
Korak 1

Izmiksajte

Umutite 4 bjelanjka sa 250 g šećera i 1 žlicom octa. Dodati 50 g nasjeckanih oraha i promiješati. 

11:41
Korak 2

Pecite

Smjesu staviti u pleh obložen papirom za pečenje i sušiti sat i pol na 100 stupnjeva. Napravite još jednu ovakvu koru.

Recept za splitsku tortu
Shutterstock ilustracija

11:42
Korak 3

Umutite

Žumanjke umutiti sa šećerom.

11:42
Korak 4

Kuhajte

Dodajte brašno i ukuhajte u mlijeku. Kada je krema skuhana i ohlađena dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe i lješnjake.

11:42
Korak 5

Nadjenite

Na prvu koru namažite polovicu kreme, stavite drugu koru i završiti kremom. Pospite listićima badema i nježno ih utapkajte da se sjedine s nadjevom. Na kraju pospite šećerom u prahu.