Jagode su omiljeno voće mnogih, a njihova je sezona upravo počela. Odlično pašu u razne slastice, a mi smo spremili za vas top 5 slakih deserta koje možete pripremiti već ovog vikenda. 

Pavlova torta s jagodama

Pavlova torta s jagodama
Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 1 žličica bijelog octa
  • 1 žličica gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 600 g jagoda
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Olovkom na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 20-25 centimetara. Izmiksajte bjelanjke u snijeg pa postepeno dodajte šećer. Kad postane sjajan, umiješajte žlicu octa i gustina. Meringu rasporedite po papiru za pečenje, prateći kružnicu koju ste nacrtali olovkom. U sredini napravite manju udubinu, kako biste je mogli lako nadjenuti šlagom i voćem. Pecite sat vremena, isključite pećnicu pa ostavite da se do kraja ohladi u pećnici. Izmiksajte rashlađeno slatko vrhnje u šlag pa njime nadjenite koru. Jagode operite, narežite ih na četvrtine pa ih poslažite po torti. 

Crumble s jagodama

Crumble s jagodama
Shutterstock 

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 30 g mljevenih badema
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Za posip:

  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 70 g hladnog maslaca
  • 100 g listića badema
  • 70 g smeđeg šećera

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dublju keramičku posudu premažite maslacem.
Jagode operite i narežite na polovine ili četvrtine, ovisno o tome koliko su velike.
Pospite jagode šećerom, mljevenim bademima i prelijte ekstraktom vanilije pa sve dobro promiješajte. Rukama pomiješajte kockice hladnog maslaca i smjesu brašna i praška za pecivo. Kada dobijete mrvičastu smjesu, vilicom umiješajte listiće badema i smeđi šećer.
Rasporedite posip po jagodama. Pecite otprilike pola sata, dok posip ne poprimi zlatnu boju.
Pustite da crumble odstoji 10 minuta prije posluživanja. 

Jogurt kolač s jagodama

shutterstock_1954851310.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 8 g vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 110 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 5 g praška za pecivo

Za nadjev od voća:

  • 470 g smrznutih jagoda
  • 50 g šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • 5 žlica prokuhane pa ohlađene vode
  • sok od pola limuna

Za mousse od jogurta:

  • 25 g želatine u prahu
  • 120 ml prokuhane i ohlađene vode
  • 400 ml tekućeg vrhnja
  • 16 g vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  • 800 g grčkog jogurta
  • 200 g šećera

Priprema:

Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo, promiješati i ostaviti sa strane. U drugu zdjelu dodajte jaja, sol, vanilin šećer i šećer. Umutiti žlicom pa dodati ulje i mlijeko. Dodajte prosijanu smjesu kakaa i izmiksajte. Smjesu za koru rasporedite u pravokutni pleh s pomičnim rubom obložen papirom za pečenje, pa pecite na 170°C oko 20 minuta.

Odmrznute jagode umutiti štapnim mikserom i dodati šećer. Umutiti, pa pustiti da prokuha na laganoj vatri i isključiti štednjak. Želatinu u prahu dodati vodu, promiješati i ostaviti nekoliko minuta da nabubri. Kad se jagode i šećer malo ohlade, dodajte želatinu, izmiksajte, a zatim dodajte sok od iscijeđenog limuna. Ostavite kremu od jagoda da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ohlađenu koru izvaditi iz tepsije, pa je prerezati po dužini, tako da jedna polovina bude dosta deblja od druge. Deblju polovicu vratiti u obrubljen pleh.

U grčki jogurt sobne temperature dodajte šećer, a u posebnoj posudi pomiješajte želatinu i vodu i ostavite par minuta da nabubri. U trećoj posudi izmiksajte tekuće vrhnje i vanilin šećer, pa miksajte. Dodajte smjesu s grčkim jogurtom, pa istucite kuhačom.

Želatinu lagano zagrijati, pa oko 250-300 g pomiješati s kremom od grčkog jogurta, pa kad se temperatura izjednači sipati u kremu od grčkog jogurta i promiješati. Na deblju koru dodajte nekoliko žlica želatinskog kreme od grčkog jogurta i jednu žlicu kreme od jagoda sobne temperature. Ponavljati postupak dok se ne potroši materijal pa čačkalicom prošarajte tortu grčkim jogurtom. Tortu stavite u hladnjak na 4 sata. Tanju koru izmrvite i pospite po kolaču.

Slatki kruh s jagodama i orasima

Slatki kruh s jagodama i orasima
Shutterstock Slatki kruh s jagodama i orasima

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 400 g šećera
  • 1 žličica sode
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje + 3 bjelanjka
  • 300 ml ulja
  • 350 g svježih jagoda
  • 150 g nasjeckanih oraha

Priprema:

Izmiksajte jaja i šećer u pahuljastu smjesu pa dodajte ulje. Potom žlicom umiješajte smjesu brašna, sode, cimeta i soli, a na kraju i sitno narezane jagode i nasjeckane orahe.

Prelijte smjesu u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i pecite otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.Ako primijetite da s gornje strane prebrzo poprima boju, obložite kalup aluminijskom folijom. Pričekajte da se u potpunosti ohladi prije rezanja.

Galette s jagodama

Galette s jagodama
Shutterstock 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 120 g hladnog maslaca
  • 60 ml hladne vode

Za nadjev:

  • 400 g svježih jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat crnog papra

Za premaz:

  • 1 jaje (S)
  • 1 žličica šećera

Priprema:

Jagode dobro operite pa ih narežite na tanke ploške. Pomiješajte jagode sa svim sastojcima za nadjev pa pustite da odstoje. Za to vrijeme rukama umijesite tijesto. Bitno je da maslac i voda budu hladni te da ga predugo ne mijesite. Čim oformite kompaktno tijesto, omotajte ga folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite podlogu pa razvaljajte tijesto u kruh promjera 30 cm. Prebacite tijesto na lim. Rasporedite jagode po tijestu, ali ostavite uz rub barem tri do četiri centimetra praznog tijesta. Presavinite taj dio preko jagoda. Umutite jedno malo jaje pa premažite tijesto. Pecite otprilike 25 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu smeđu boju.