Bjelanjci pretežito se sastoje od bjelanjčevina i vode, koji se prilikom miksanja isprepliću i stvaraju molekule koje hvataju zrak i tako nastaje forma pjene. Kako bi se što lakše napravio snijeg od bjelanjaka možete im dodati kiselinu, par kapi octa ili limunovog soka.
Ako vam upadne malo žumanjka u bjelanjke, može doći do problema, zato što masnoća iz žutanjaka istiskuje bjelanjčevine koje se spajaju sa zrakom. Mjehurići se razbijaju i ne dolazi do željenog snijega. Ako vam se ipak desi da vam ostane žutanjaka u bjelanjcima, pokušajte duže mutiti ili dodajte malo vinskog praška za pecivo kako bi dobili snijeg od bjelanjaka.
Beze kore, kore od bjelanjaka i šećera koje se na francuskom zovu baiser što u prijevodu znači poljubac. Bitno je dobro napraviti snijeg od bjelanjaka kako bi i kore dobro ispale. Najčešćce se u desertima kombinira s voćem, a neki od najpoznatijih su Pavlova torta i ledeni vjetar. U nastavku vam donosimo recept za beze kore.
Sastojci:
- 9 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- žica octa
Priprema:
Istucite čvrsto snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer i žlicu jabučnog octa kako bi vam vam smjesa bila čvršća.