Neki kolači, poput slavne Pavlove torte, zahtijevaju bez kore, odnosno kore od bjelanjaka. Iako ne čini kompliciranim za pripremu, ako bjelanjke ne umutite dobro, kore će popucati tijekom pečenja i neće se dobro ispeći. Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu kora od bjelanjaka s portala StvarUkusa.
Pažljivo odvojite žumanjak od bjelanjka
Za početak je važno pažljivo odvojiti žumanjak od bjelanjaka. Bjelanjke najprije kratko istucite pa im postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Okrenite zdjelu naopačke i ako snijeg ostane u zdjeli znači da ste ga dobro izmiksali. Važno je i ne predugo miksati.
Na jedan bjelanjak ide 40-50 g šećera. Na kraju ulijte žlicu octa i još kratko miksajte jer to pomaže boljem stvrdnjavanju bjelanjaka.
Kako spriječiti pucanje kora tijekom pečenja?
Osim za miksanje, postoje trikovi koji će spriječiti pucanje kora tijekom pečenja. Snijeg izlijte na pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite. Stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 100°C i ostavite kore da se suše u pećnici pola sata. Za to vrijeme ne otvarajte pećnicu. Nakon tog vremena malo otvorite vrata pećnice i zaglavite vrata nekim predmetom. Na taj način para će izaći van i tako ostavite u pećnici još sat i pol. Nakon toga ugasite, otvorite oko 20 cm i ostavite da se kore potpuno ohlade.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice