Pavlova torta jedna je od onih elegantnih slastica izgledom i okusom. Recept potječe iz Australije ili Novog Zelanda, a ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Najpoznatija je torta s beze korama, lagana je i nema puno sastojaka. No kao i mnoge slastice, i pavlova ima različite verzije. Tako je poznata britanska kuharica Nigella Lawson otkrila svoj recept za ovu poslasticu s osvježavajućom kremom od limuna.

Recept za pavlovu s kremom od limuna

Sastojci za koru od bjelanjaka:

  • 6 bjelanjaka
  • 375 g šećera u prahu
  • 2 1/2 žličice brašna
  • 2 limuna
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 50 g listića badema

Sastojci za kremu od limuna:

  • 250 g šećera
  • naribana korica
  • 3 veća limuna
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 ml limunovog soka
  • 80 g maslaca ili margarina
Recept Nigelle Lawson za Pavlovu tortu
Shutterstock 

Priprema:

Mikserom umutite bjelanjke sa šećerom. U snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i limunovu koricu i sok. Smjesu istresite na papir za pečenje i špatulom za kekse oblikujte kao što je prikazano u videu. Bjelanjke stavite u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva i pustite da se malo osuše. Ovisno o pećnici, kore će biti gotove za 20-ak minuta, odnosno kada se osuše, zadrže bijelu boju, postanu tvrde i hrskave. Istucite slatko vrhnje.

Pola sata prije pripreme kreme naribajte koru limuna i pomiješajte sa šećerom. Iscijedite sok od limuna. Maslac narežite na kockice. Umutite jaja i žumanjke, dodajte šećer pomiješan s limunovom koricom, promiješajte, zatim dodajte limunov sok i izmiksajte. Ulijte u zdjelu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati, neprestano miješajući drvenom kuhačom, posebno po rubovima posude. Kad se krema zgusne dodajte kockice maslaca i miješajte dok se potpuno ne otopi. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Tortu ukrasite listićima badema kao u videu.

Detaljan postupak pogledajte u videu: