Torta od mrkve desert je koji zbog svoje glavne namirnice drugačiji od ostalih, ali je jako ukusan i sočan. Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, zbog visokog udjela vitamina A koji je dobar za vid. Biskvit je jako sočan zbog vlakana kojima je bogata mrkva, a zbog prirodne slatkoće mrkve neće vam trebati puno dodatnog šećera.
Sastojci:
- 260 g brašna
- 2 žlice soda bikarbone
- pola žličice soli
- 1,5 žličica cimeta
- 295 ml ulja
- 200 g šećera
- 190 g seđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 velika jaja
- 300 g ribane mrkve
- 120 g oraha
- 70 g grožđica
Za glazuru:
- 225 g krem sir
- 2 žliči ce kukuruznog škroba
- 140 g šećera u prahu
- 80 ml vrhnja
- 50 g orasi (grubo nasjeckani)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte od 22 cm obložite papirom za pečenje. Umutite brašno, soda bikarbonu, sol i cimet dok se dobro ne izmiješa. U drugu zdjelu pjenasto izmiješajte ulje, šećere i vaniliju. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći svako. Silikonskom lopaticom promiješajte suhe sastojke koje stavljate na 3 puta. Lagano miješajte dok tijesto ne postane glatko. Umiješajte mrkvu, orahe i grožđice. Podijelite smjesu na dva dijela. Pecite prvi dio 35 do 45 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi u kalupu 15 minuta i izvadite iz kalupa. U velikoj zdjeli miksajte krem sir na srednjoj brzini. Prosijajte šećer u prahu i kukuruzni škrob kroz sito i dodajte siru. Ulijte vrhnje i miksajte 2-3 minute na srednjoj brzini. Ohladite kremu. Kada se kore potpuno ohlade, premažite vrh jednog sloja torte i stavite drugi sloj na vrh. Dodajte preostalu glazuru na vrh torte od mrkve, stranice torte ostavite bez glazure. Zaršite sa šakom oraha na vrhu.