Sočan kolač od mrkve kao iz slastičarnice

Biskvit od ovog povrća jedan je od najomiljenijih jednostavnih kolača na svijetu.

Shutterstock

Torta od mrkve desert je koji zbog svoje glavne namirnice drugačiji od ostalih, ali je jako ukusan i sočan. Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, zbog visokog udjela vitamina A koji je dobar za vid. Biskvit je jako sočan zbog vlakana kojima je bogata mrkva, a zbog prirodne slatkoće mrkve neće vam trebati puno dodatnog šećera.

Sastojci:

  • 260 g brašna
  • 2 žlice soda bikarbone
  • pola žličice soli
  • 1,5 žličica cimeta
  • 295 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 190 g seđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 300 g ribane mrkve
  • 120 g oraha
  • 70 g grožđica

Za glazuru:

  • 225 g krem sir
  • 2 žliči ce kukuruznog škroba
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml vrhnja
  • 50 g orasi (grubo nasjeckani)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte od 22 cm obložite papirom za pečenje. Umutite brašno, soda bikarbonu, sol i cimet dok se dobro ne izmiješa. U drugu zdjelu pjenasto izmiješajte ulje, šećere i vaniliju. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći svako. Silikonskom lopaticom promiješajte suhe sastojke koje stavljate na 3 puta. Lagano miješajte dok tijesto ne postane glatko. Umiješajte mrkvu, orahe i grožđice. Podijelite smjesu na dva dijela. Pecite prvi dio 35 do 45 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi u kalupu 15 minuta i izvadite iz kalupa. U velikoj zdjeli miksajte krem sir na srednjoj brzini. Prosijajte šećer u prahu i kukuruzni škrob kroz sito i dodajte siru. Ulijte vrhnje i miksajte 2-3 minute na srednjoj brzini. Ohladite kremu. Kada se kore potpuno ohlade, premažite vrh jednog sloja torte i stavite drugi sloj na vrh. Dodajte preostalu glazuru na vrh torte od mrkve, stranice torte ostavite bez glazure. Zaršite sa šakom oraha na vrhu.