Vjerujemo da mrkvu ne vežete usko uz palačinke, no vrijeme je da unesete malo dinamike u svoj jelovnik. Poslužiti ih možete s krem sirom, medom, orasima ili bademima. Dobro će se slagati i s klasičnim nadjevima za palačinke, poput pekmeza, rastopljene čokolade ili krem namaza.
Palačinke od mrkve
Sastojci:
1 velika mrkva
120 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
¼ žličice soli
2 žličice cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
230 ml mlijeka
3 žlice smeđeg šećera
2 žlice kokosovog ulja
Priprema:
Mrkvu ogulite i naribajte pa ostavite sa strane. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić. U drugoj pjenasto umutite jaje, ekstrakt vanilije, mlijeko i smeđi šećer. U smjesu s mlijekom umiješajte mrkvu pa dodajte suhe sastojke. Miješajte dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zagrijte malo kokosovog ulja na tavi pa dodajte par žlica smjese u tavu. Radite manje i deblje palačinke nalik američkima. Pecite tri minute s jedne strane, okrenite pa pecite još minutu do dvije. Ponavljate postupak dok ne potrošite svu smjesu. Poslužite toplo s nadjevom po želji!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice