Kad želite napraviti brzi desert, najbolji su jednostavni recepti. Mramorni kolač priprema se od namirnica koje vjerojatno već imate kod kuće, a ovaj biksvitni kolač predivnog izgleda obožavat će svi ukućani, a pogovoto mališani.

Sočan je i mekan, a može stajati nekoliko dana. Možete ga ponijeti na posao ili na izlet, a osim kao desert poslije ručka, odličan je i za doručak ili prije spavanja uz čašu mlijeka. Donosimo vam čak pet recepata za verzije mramornog kolača koji možete ispeći i u kalupu za kuglof, a mramorni s jagodama slastica je božanstvenog okusa. 

1. Recept za mramorni kolač s limunom i narančom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 8 g vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 150 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 2 žlice kakao praha
  • korica limuna
  • korica naranče

Priprema:

Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno dodajte jogurt, a zatim i ulje. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa još jednom dobro izmiksajte da dobijete glatko tijesto bez grudica. Smjesu podijelite na dva dijela pa u jednu dodajte naribanu limunovu koricu. Izlijte u tepsiju.

U drugu polovicu dodajte kakao prah i narančinu koricu te dobro promiješajte. Prelijte preko smjese u tepsiji, pa prošarajte, ali pripazite da smjesa nije potpuno izmiješana. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Kad se ohladi narežite na kocke željene veličine.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

2. Mramorni kolač s jagodama

Recept za lagan i osvježavajuć mramorni kolač s jagodama donosimo s portala LepaIsrećna.

Sastojci:

  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 120 g šećera
  • vrećica vanilin-šećera
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • sok od 1-2 limuna
  • puna žličica praška za pecivo
  • 100 g čokolade
  • žlica kakaa
  • rum

Krema:

  • 500 g mascarponea
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 70 g šećera
  • 250 g jagoda
  • sok od 1 limuna

Dodatno:

  • 250 g jagoda
  • 70 g šećera
  • vrećica crvenog preljeva za kolače ili crvena želatina
5 recepata za mramorni kolač
Shutterstock 

Priprema:

Pjenasto umutite maslac s šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i brašno s praškom za pecivo. Tijesto mora biti gusto. Po želji dodajte limunov sok i rum. Pola smjese žlicom stavljajte u kalup obložen papirom za pečenje, a u ostatak smjese dodajte otopljenu čokoladu i kakao. Dodajte u žutu smjesu i poravnajte. Pecite oko 20-25 minuta na 170 stupnjeva. Za kremu prvo pasirajte jagode sa šećerom i malo limunovog soka pa dodajte mascarpone i šlag. Na mramorni kolač stavite kremu, a na kremu preostale jagode. Prelijte crvenim preljevom ili želatinom.

3. Recept za mramorni kolač s maslacem

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 260 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 80 ml mlijeka
  • 10 g kakaa

Priprema:

Pjenasto umutite maslac sobne temperature i šećer. Postupno dodajte jaja i nastavite s miksanjem. U tijesto dodajte vaniliju, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte mikserom. Zatim postupno ulijevati mlijeko i opet dobro umutiti. Smjesu podijelite na dva ista dijela, pa u jednu dodajte kakao.

U tepsiju ili protvan stavite papir za pečenje. Smjesu ulijte jednu na drugu tako da napravite koncentrične krugove. Štapićem za ražnjiće napravite šaru tako da štapićem samo prijeđete preko tijesta pa ga par puta dobro protresite. Pecite na 160°C oko 50-60 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

4. Mramorni kuglof

Sastojci:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 120 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 15 g praška za pecivo
  • 20 g kakao praha
  • naribana narančina korica

Priprema:

U zdjelu stavite cijela jaja, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer, pa sve sjedinite i miksajte dok ne dobijete prozračnu jednoličnu smjesu. Ulijte ulje i mlijeko, sve promiješajte pa dodajte brašno. Sve lagano miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto u koje ćete dodati prašak za pecivo. Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela, pa u jednu dodajte kakao. Kalup za kuglof pobrašnite pa naizmjenično u krug ulijevajte po malo od obje smjese, koliko imate materijala. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kad je pečen ostavite da se malo ohladi pa kuglof okrenite na pladanj za posluživanje. Po želji možete posipati šećerom u prahu.

Postupak pogledajte u videu:

5. Mramorni kuglof s likerom od jaja

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • vanilin šećer
  • 250 ml likera od jaja
  • 250 ml ulja
  • 150 g brašna
  • 150 g škrobnog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 25 g kockica od čokolade
  • prašak za pecivo
  • žlica šećera u prahu
  • 1/4 žličice kakaa u prahu
  • malo sjeckane čokolade

Priprema:

Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak.

Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.