Recept za najbržu i najsočniju švedsku čokoladnu tortu

Ako ste ljubitelj čokolade, ovaj kolač će vam se svidjeti.

margaret-jaszowska-A990jZZnKrk-unsplash

Kladdkaka je najbrža čokoladna slastica koja dolazi iz Švedske. Kombinacija je brownieja i lava kolača, hrskav izvana, ali tekstura mu je pomalo ljepljiva i gnjecava pa ga zovu i švedski blatnjavi, ljepljivi kolač. Možete onda zamisliti koliko je sočan.

Sastojci:

350 g šećera
250 g margarina ili maslaca
120 g brašna
65 g kakao praha
3 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije

Pixabay/Varintorn  ilustracija

Priprema:

Otopljeni maslac pomiješajte s brašnom, šećerom i kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U tijesto dodajte cijela jaja i ekstrakt vanilije te sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup koji ste malo premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.

Površina kolača i rubovi trebaju biti dobro pečeni, a unutrašnjost "ljepljiva" i pomalo tekuća. Prije kraja pečenja provjerite čačkalicom, na njoj mora biti mokre smjese, ne smije biti čista. Kolač ostavite da se ohladi pa ga režite i poslužite uz kuglicu sladoleda ili tučeno vrhnje.