Brownie, mekani čokoladni kolač koji sve osvaja svojim slatkim okusom koji se topi u ustima. Dolazi u različiti varijantama, može se kombinirati s čokoladom, vanilijom, bobičastim voće, orašastim plodovim... Tajna savršenog browniea je u korištenju kvalitetne otopljene čokolade i kakaa u prahu te korištenju maslaca umjesto ulja. Na stranici Recipetineats pronašli smo recept za originalni brownie kolač koji će vas sigurno oduševiti.
Brownie možete čuvati do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili ih možete zamrznuti na 3 mjeseca.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g komadića tamne čokolade
- 175 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 75 g glatkog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 180 g tamne čokolade u bloku
Priprema
Pripremite kalup
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kvadratno kalup od 20 cm pouljite i obložite papirom za pečenje.
Otopite čokoladu i maslac
Stavite maslac i komadiće čokolade da se otope na pari, miješajte dok se postane glatko.
Umutite smjesu
Dodajte šećer i vaniliju, promiješajte, zatim dodajte jaja i dobro izmiješajte dok ne postane glatko. Dodajte brašno, kakao i sol te miješajte dok ne postane kompaktno. Umiješajte nasjeckanu čokoladu, izlijte smjesu u pleh.
Ispecite
Pecite 32 minute, izvdaite da se odmori 10 minuta, pa ga izvadite iz posude. Pričekajte 20 minuta prije rezanja.
Poslužite
Poslužite uz kuglicu sladoleda od vaniliije, dok je još toplo.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice