Originalni recept za flambirane palačinke kao iz francuskog restorana

Donosimo recept za slasne Crepes Suzette koje možete napraviti doma

Shutterstock

Crepes Suzette, kod nas poznate kao flambirane palačinke staro je francusko jelo. Jelo se u restoranima dovršava ispred gostiju flambiranjem likera od naranče i šećera. Flambiranje je proces kojim se jelo prelije alkoholom i zapali, kako bi dobilo posebne arome isparavanjem alkohola. Palačinke Suzette postale su poznate početkom 20. stoljeća kada su postale standard pariških restorana.

Sastojci:

  • 60 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 250 ml svježeg soka od naranče
  • 1 žličica ribane korice naranče
  • 2 žlice likera od naranče (Grand Manier)
  • sladoled od vanilije

za palačinke:

  • 2 jaja
  • žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • 200 g brašna
  • 2 žlice ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml gazirane vode

Priprema:

Zamutite sve sastojke za palačinke; prvo jaja, pa dodajte jajima soli i šećera te ostale sastojke. Ispecite ih.

Pomiješajte maslac i šećer u velikoj tavi na laganoj vatri. Kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se šećer ne otopi. Pojačajte toplinu na srednje jaku. Dodajte narančin sok i narančinu koricu i kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se smjesa malo ne zgusne.

Shutterstock 

Presavijte palačinke na četvrtine i složite, lagano preklapajući. Žlicom prelijte vrući umak palačinki. Maknite s vatre. Prelijte palačinke likerom. Pažljivom šibicom zapalite umak, kako bi alkohol ispario. Kad se plamen ugasi, palačinke rasporedite po tanjuru za posluživanj. Žlicom prelijte umak i odmah poslužite sa sladoledom. 

Izvor: taste