Karpati torta - mekana i hrskava kora posipana šećerom u prahu, a između njih fina krema od pudinga od vanilije i voćni nadjev čine ovaj božanstveni kremasti desert koji krasi svaki stol, a očarava okusom. Originalna torta ili karpati kolač ne sadrži voće, pa je možete pripremiti i bez voća ili odabrati voće ili džem po želji.
Karpati kolač, porijeklom iz Poljske, izgledom podsjeća na snježne planinske vrhove Karpata po kojima je dobio ime.
Recept za tortu karpati
Sastojci za tijesto:
200 ml vode
200 g brašna
5 jaja
125 g margarina ili maslaca
prstohvat soli
Za kremu:
3 vrećice pudinga od vanilije
1 l mlijeka
200 g šećera
250 g margarina
Za voćni nadjev:
džem ili voće po izboru (jagode, višnje, breskve, marelice)
šlag
šećer u prahu
Priprema:
Zakuhajte maslac i vodu, dodajte brašno i sol te promiješajte da se ne stvore grudice. Kad se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte. Podijelite smjesu i pola smjese rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta na 220°C. Ponovite postupak i s drugom korom. Ostavite kore da se ohlade dok radite kremu.
Skuhajte pudinge prema uputama na vrećici pa u ohlađene pudinge umiješajte margarin. Preko pudinga stavite prozirnu foliju da se ne napravi korica.
Istucite šlag. Na jednu koru namažite kremu od pudinga, zatim voće, šlag i stavite na to drugu koru. Ostavite da se ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.