Čokoladna spartak torta svojim izgledom i pripremom dosta podsjeća namedovik. Recept potječe iz istočne Europe, a sastoji se od tankih čokoladnih slojeva torte koji se izmjenjuju s kremom. Torta će ispast još sočnija ako ju preko noći ostavite u hladnjaku. 

Za više informacija u nastavku teksta možete vidjeti video sa detaljnijim uputama. 

Sastojci:

kora

  • 1 jaja
  • 200 g šećera
  • 4 žlica maslaca
  • 80 ml mlijeka
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 g brašna
  • 1,5 žlica nezaslađenog kakaa

Krema:

  • 200 g maslaca
  • 400 g kondeziranog mlijeka
  • 225 g krem sira
  • 170 ml šećera u prahu

Priprema:

Prosijajte brašno i kakao. Miksajte 1 jaje i šećer u drugoj posudi na srednjoj brzini. Dodajte maslac, toplo mlijeko i sodu bikarbonu. Miješajte srednjom brzinom 3 minute, dok smjesa ne postane glatko. 

Zakuhajte veliki lonac vode, stavite smjesu u staklenu zdjelu ili srednju posudu za umak iznad pare 10 minuta, često miješajući. 

Maknite s vatre i odmah dodajte prosijano brašno i smjesu kakaa. Miješajte dok se smjesa ne ujednači. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 20 min; dok se ne zagrije. Hlađenjem se zgusne. Tijesto je lakše razvaljati ako je još toplo. Zagrijte pećnicu na 200˚ C.

Stavite punu žlicu tijesta na veliki list papira za pečenje. Pospite brašnom preko tijesta i razvaljajte ga na vrlo tanki krug. Stavite svoju okruglu posudu preko tijesta i koristite rezač za pizzu da izrežete krug. Gurnite ostatke dalje od kruga ili će se peći u njemu. Peći ih zajedno s papirom za pečenje na srednjoj rešetki pećnice 4-5 minuta. Rubovi samo počnu smeđiti. Ne dirajte vrhove slojeva dok su vrući. Prenesite slojeve na čistu, suhu površinu. Mogu se slagati nakon što se ohlade na sobnu temperaturu. Također možete napraviti slojeve nekoliko dana unaprijed i pohraniti ih u plastičnu foliju.

Mikserom miješajte maslac i konezirano mlijeko na srednjoj brzii 7 minuta. Umiješajte malo po malo omekšali krem ​​sir dok ne postane glatko. U posebnoj zdjeli jakom brzinom (oko 2 minute) tucite jako hladno vrhnje za šlag i šećer u prahu. Umiješajte šlag u ostatak glazure dok se dobro ne sjedini.

Stavite svoj prvi sloj preko jednog od ponovno korištenih listova pergamentnog papira i namažite dovoljno glazure da pokrije cijelu površinu. Stavite sljedeći sloj na vrh i pritisnite ga rukom kako ne biste imali zračne otvore. Ponovite prvi korak sa svim slojevima. Završite premazivanjem strana.

Obilno pospite mrvicama po vrhu i sa strane. Stavite u hladnjak preko noći (potrebno je oko 10 sati da slojevi omekšaju).

Izvor: Natasha's kitchen