Ako volite kremaste kolače, došli ste na pravo mjesto. S dolaskom toplih dana svi volimo laganije slastice, a idealan odabir su kremaste torte. Zato vam u nastavku donosimo tri jednostavna recepta za kremaste slastice.
Monte torta
Sastojci:
Kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
120 g brašna
140 g sitno sjeckanih lješnjaka
Krema:
1 litra mlijeka
100 g šećera
2 pudinga vanilija
5 vrhom punih žlica gustina
10 žumanjaka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
I još:
par žlica Nutelle
200 g petit beurre keksa
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Bjelanjke pjenasto umutiti i dodati šećer. Mutiti dok smjesa ne postane svilenkasta i čvrsta. Dodati brašno i umješati lagano pjenjačom. Sitno isjeckane lješnjake podijeliti na dva dijela i rasporediti u 2 okrugla kalupa promjera 26 cm čije smo dno obložili papirom za pečenje. Preko lješnjaka staviti u svaki kalup po pola smjese od bjelanjaka.
Zagladiti i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i peći oko 15 minuta. Ohlađen biskvit izvaditi iz kalupa i preokrenuti ga tako da strana s lješnjacima dođe gore. Nekoliko žlica Nutelle zagrijati kratko u mikrovalnoj i premazati tanko preko lješnjaka.
Preko Nutelle poslagati petit beurre kekse.
Za kremu pomiješati žumanjke s 200 ml mlijeka, dodati gustin i puding. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru. Kad provrije dodati umućenu smjesu i mješati na vatri dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, po površini kreme staviti prozirnu foliju (da se ne formira korica) i ostaviti na hlađenje.
Ohlađenu kremu izmiksati, podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati istopljnih 100 g čokolade za kuhanje. Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu, prepoloviti i u svaku kremu dodati polovicu. Umutiti 300 ml slatkog vrhnja. Jednu koru staviti u kalup, preko keksa namazati pola žute kreme, preko nje ide čokoladna krema i polovica umućenog vrhnja za šlag.
Zatim stavimo drugu kora, pa žutu krema, čokoladnu kremu i ostatak šlaga. Tortu ostavit nekoliko sati na hlađenje. Kad se ohladi, izmiksati šlag od preostalih od 200 ml vrhnja, premazati torti i dekorirati je po želji.
Ledeni vijetar
Sastojci:
9 bjelanjaka
300 g šećera
prstohvat soli
1 žlica jabučnog octa
Za kremu:
9 žumanjaka
300 ml mlijeka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
250 g maslaca
Za nadjev:
voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u bjelanjke dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer i umutite do kraja tj. dobijete sjajni, čvrsti snijeg. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, rasporedite malo smjese, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C 60 minuta.
Ponoviti postupak za ostale kore. Ako želite pravokutnu tortu, ispecite jednu koru u velikom plehu koju ćete na kraju podijeliti na tri dijela. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i malo mlijeka. U lonac stavite ostatak mlijeka, dodajte smjesu od jaja, sve dobro promiješajte i skuhajte gustu kremu. Dobro je ohladite, pa u ohlađeno dodajte pjenasto umućen maslac i sve dobro sjedinite.
U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje. Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite tortu: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, na kremu stavite voće i prekrijte šlagom.
Isto ponovite sa druge dvije kore, pa cijelu tortu premažite preostalim slatkim vrhnjem i ukrasite po želji. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i tako mažite kremom, pa na kraju premažite slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.
Pogledajte OVDJE 3 recepta za najukusnije slatke pite od prhkog tijesta
Mileram torta s voćem
Sastojci za tijesto:
250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
80 g margarina ili maslaca
1 jaje
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 g šećera
800 g milerama
Za nadjev:
voće po želji
1 preljev za tortu
po želji malo šlaga za dekoraciju
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, otopljeni margarin ili maslac i jaje pa sve sjedinite. Tijesto nije potrebno hladiti već ga odmah razvaljajte na masnom papiru.
Prebacite ga u kalup (26 cm) koji ste prethodno nauljili i pobrašnili i dno i stijenke. Pažljivo stavljajte tijesto, a ako negdje pukne možete ga lako popraviti prstima. Uklonite višak koji strši iznad obruča.
Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U zakuhalo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gust. Čim skinete s vatre, dodajte mileram te ostavite da odstoji. Odmah ulijte u pripremljeni kalup s tijestom te stavite gore željeno voće po želji.
Sve zajedno stavite peći u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 70 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i njime odmah možete preliti tortu, pa staviti u hladnjak preko noći. Idući dan polako nožem odvojite stranice obruča. Većom špatulom prebacite tortu na pleh.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice