Puding kolač je tradicionalan engleski sočan i sladak desert od biskvita, karameliziranih zapečenih smokvi i aromatičnog grčkog jogurta. Iako u nazivu ima puding, tradicionalan engleski figgy pudding nema veze s pudingom.
Odličan je za sve prigode, a sigurni smo da će vas osvojiti na prvu svojim slatkim voćnim okusom.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 5 žlica javorovog sirupa
- 4 žlice meda
- 8 svježih smokva
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 4 žlice grčkog jogurta
- 2-3 grančice timijana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, premažite maslacem vatroslavnu posudu veličine 22x20 cm, zatim ulijte javorov sirup i med. Smokvama odrežite peteljke, pa na vrhu duboko zarežite križ, samo da se malo otvore, ali pazite da ne zarežete do kraja. Postavite smokve uspravno na vrh sirupa i stavite ih u pećnicu da se peku 15-20 minuta dok ne omekšaju i počnu se malo karamelizirati.
Dok se smokve peku napravite biskvit. Stavite jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, vaniliju i maslac u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Izvadite posudu iz pećnice, smokve izvadite i stavite sa strane. Nakon što se sirup prohladi, žlicom uzimajte tijesto za biskvit i nježno ga stavite na vrh sirupa. Najbolje je da to prvo učinite oko ruba, a zatim u sredinu. Vrlo nježno zagladite tijesto kako biste pokrili sve praznine.
Pecite 35-40 minuta, pustite da se ohladi oko 5 minuta, a zatim nekoliko sekundi prije posluživanja na biskvit stavite grčkog jogurta. Na vrh stavite smokve, a zatim pospite listovima timijana i pokapajte maslinovim uljem.
Izvor: Good food